- Foto: Leif R Jansson/SCANPIX

Clownen Manne hyllar miljöpartiet

Clownkultur hos gamla är "absolut en bra idé", tycker clownen Manne af Klintberg.


– De äldre behöver stimulans. Clowner som sprider glädje kan skapa gemenskap och bidra till att de boende håller sig friskare, säger miljöpartisten Esabelle Dingizian, som vill låta clowner underhålla de äldre på landets servicehem, till Expressen.

Nu går Sveriges mest kände professionelle clown, Manne af Klintberg, ut till stöd för miljöpartistens clownförslag på debattsajten Newsmill:

– Jag håller med - kultur hos de gamla på äldreboenden är absolut en bra idé. Gamla låtar som väcker minnen, doftteater kanske, mycket minnen finns i dofterna. Och varför inte clowner?

Tidigare var han inte lika förtjust i fenomenet. Men menar att tiden nu är mogen:

– Jag var skeptisk till sjukhusclownerna när de kom för tio år sedan. Nu har de blivit etablerade och professionella. Internutbildning och en pågående diskussion i skrået har höjt kvaliteten.

– Själv har jag provat några gånger på det ställe där min pappa, 98, vistas. Första gången fungerade det inte så bra. Många hör dåligt men kan inte teckenspråk. Andra gången bjöd vi in daghemmet bredvid och de gamla fick se barnen som hade kul och skrattade samtidigt som de kunde kolla pajasen om de ville. Då satt det som en smäck. Alla var nöjda. Så visst går det att lösa, skriver clownen Manne på Newsmill.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!