1 av 3
- Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
2 av 3
- Foto: Scanpix
3 av 3
- Foto: Ingvar Karmhed / SCANPIX

Falkvinge: Piratpartiet avslöjar åsiktsregistrering hos FRA

"Kommer att förändra hela valrörelsen."


Piratpartiets ledare Rick Falkvinge hävdar att partiet kommer att släppa en bomb mitt i valrörelsen.

Enligt Falkvinge har den politiska åsiktsregistrering som Jan Guillou och Peter Bratt avslöjade 1973 inte upphört – delar av verksamheten fortgår ännu i samarbete med FRA.

sin blogg hävdar Falkvinge att partiet kommer presentera bevis för att åsiktsregistreringen ännu pågår.

Dessa uppgifter ”kommer att involvera namn, händelser och organisationer som aldrig har knutits till sådan verksamhet. Dessa namn syns nästan dagligen i medierna idag under valrörelsen.”

– Det handlar om IB och om åsiktsregistrering, säger Falkvinge till Nyheter24. Människor har varit inblandade som man inte tidigare har vetat om.

Falkvinge påstår dels att IB (Informationsbyrån) skulle haft ett eget kontor på FRA, trots att IB enligt vad som tidigare är känt inte ska ha samarbetat med FRA, dels att den olagligt insamlade åsiktsregistreringen aldrig förstördes utan finns bevarad på mikrofilm.

Kommer du att presentera några verkliga nyheter utöver det som har framkommit vid statliga utredningar?

– Det är minst en direkt nyhet som baserar sig på personliga intervjuer och dessutom kommer jag att presentera en helhetsbild som inte har varit känd tidigare, säger Falkvinge.

Samtidigt passar Falkvinge på att dementera spekulationerna om att utspelet kommer att ske i samarbete med webbsajten Wikileaks, som Piratpartiet nyligen slutit ett driftsavtal med, eller att det rör sig om att offentliggöra hemliga papper.

Inte heller har partiet etablerat samarbete med någon nyhetsredaktion. I stället har Falkvinge ansökt om utgivarbevis för sin blogg för att kunna åberopa grundlagens källskydd.

IB-affären briserade 1973 när journalisterna Guillou och Bratt i FIB/Kulturfront avslöjade att Socialdemokraterna hade en hemlig underrättelseorganisation, Informationsbyrån, till sitt förfogande för att spionera på politiska motståndare, främst kommunister.

På sin blogg fördömer Falkvinge IB och skriver att Socialdemokraterna gick ”över en extremt viktig gräns när de började använda försvarets tvångsmedel och avlyssning till att kartlägga Sveriges medborgare och sina egna politiska motståndare för Socialdemokraternas räkning”.

– Jag har pratat med många som på olika sätt kom i kontakt med den verksamheten, och kan lova att mellan nu och valet så kommer saker att bli kända som ingen haft en aning om, säger Falkvinge.

Vilket genomslag tror du att utspelet kommer att få?

– Det återstår att se. Det ligger väl inte i något av de sju riksdagspartiernas intresse att det här ska diskuteras under valrörelsen, men uppgifterna är så pass sensationella att jag tror att man får svårt att hålla tillbaka intresset för det. Om det får det utrymme det förtjänar så kommer jag att förändra hela valrörelsen.

Kommentarerna på Falkvinges blogg är blandade. En person skriver att: ”Jag hoppas att det är vattentätt för om bara det du säger nu stämmer så kommer du orsaka politisk härdsmälta när du publicerar…”. Signaturen Kurt är dock mer skeptisk: ”Är det bara jag som blir orolig över att RICK planerar ett utspel? Det har ju inte gått så bra tidigare.”

Text: Torbjörn Wester
FRA
/
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Raset för nyföretagande bromsar in

Regeringen vill utöka kameraövervakning

Regeringen och SD vill förbättra polisens möjligheter till kameraövervakning.

Polisen i Borlänge rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka har inträffat i Borlänge på E16", skriver polisen på sin hemsida.

Charkiv: Skolan måste flytta under jord

Den första helt underjordiska skolan ska nu byggas i Charkiv, meddelar den östukrainska stadens borgmästare. "Sådana skyddade lokaler kommer att ge tusentals barn möjlighet att fortsätta sin utbildning på plats, till och med under robotattacker", skriver Ihor Terechov på meddelandetjänsten Telegram.

Svenskarna köpte mindre mängd mat

Svensken får en allt mindre matkasse med sig hem från affären, men betalar betydligt mer för den. Enligt färsk statistik från Statistiska centralbyrån SCB är volymminskningen 2022 större än något annat år, samtidigt som matpriserna stiger.

Mordet på Tove: Johanna Leshem Janssons advokat anmäler hovrättsdomarna för jäv

Clea Sangborn, som försvarar den morddömda Johanna Leshem Jansson i Tove-fallet, jävsanmäler domarna som ska döma i hovrätten. Det rapporterar P4 Jönköping.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.