Tisdag 3 Aug
Stockholm

Ship to Gaza-aktivist i inbördeskrig inom vänstern

Dror Feilers (v) personvalskampanj har varit lyckosam....
1 av 2
Dror Feilers (v) personvalskampanj har varit lyckosam.... Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
... och Ali Esbati (v) kan hamna utanför.
2 av 2
... och Ali Esbati (v) kan hamna utanför. Foto: Mats Andersson/Scanpix

Inflytelserik v-bloggare anklagar chefredaktör för personangrepp på Dror Feiler.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Jan-Inge "Jinge" Flücht, inflytelserik vänsterpartistisk bloggare, skriver i ett inlägg att Aron Etzler, ordförande för vänstertidskriften Flamman och tidigare toppnamn i Ung vänster, ägnar sig åt "personangrepp" som känns "obehagligt" på vänsterpartiets riksdagskandidat Dror Feiler.

Aron Etzler varnar i en artikel för att Dror Feilers personvalskampanj hotar partikollegan, och Nyheter24:s valbloggare, Ali Esbati, som riskerar att inte komma in i riksdagen.

Aron Etzler skriver bland annat:

– Nu kan många välja Feiler utan att ens förstå att Esbati skulle ryka. Vackert är det inte… Esbati, som varit drivande i skapandet av vänsterpartiets nya ekonomiska politik. Eller Feiler, som betraktar riksdagen främst som en tribun.

Dror Feiler säger själv att han inte har någon konflikt med någon kandidat:

– Rätt ska vara rätt, valberedningen la mig på sjunde plats och jag kom på nionde plats i valkonferensen och dess beslut är suveränt och har fattats i demokratisk ordning. Partiet har inte lagt mig på nionde plats för att jag är så snygg.

– Jag vill att vänsterpartiet ska använda mitt namn för att attrahera väljare som kanske annars inte skulle rösta på partiet, säger Dror Feiler till Nyheter24.

Han tycker att Aron Etzlers agerande är osolidariskt.

– Jag kandiderar enbart för att stärka vänsterpartiet och få bort alliansen. Det är olyckligt och omdömeslöst av en så tongivande opinionbildare som Etzler, att göra så här i slutet av valrörelsen. Nu måste vi anstränga oss tillsammans, säger Dror Feiler till Nyheter24.

Ali Esbati säger till Nyheter24 att han är jätteglad att Dror Feiler kandiderar:

– Jag har inte reflekterat över det här alls, jag kör ingen personvalskampanj och har egentligen ingen kommentar alls, jag är bara nöjd med alla våra kandidater.

Aron Etzler förklarar att han inte har något emot Dror Feiler utan att han bara pekar på de konsekvenser som personvalet innebär:

– Jag tror att många väljare gillar både Dror Feiler och Ali Esbati och man kan gärna rösta på Dror men man kan därför till sitt förtret se att Ali Esbati inte kommer in i riksdagen om man kryssar Dror Feiler, säger Aron Etzler till Nyheter24.

– Det finns två sätt att uppfatta riksdagen inom vänstern, ett är att skriva motioner och fila på interpellationer och det andra är som en folktribun där man framför radikal systemkritik. Det var inte alls menat som något nedsättande, jag pekar bara på konsekvenserna av valet mellan två kandidater, säger Aron Etzler till Nyheter24.

– Om Dror Feilers personvalskampanj kan jag bara säga att det redan finns en iritation under ytan inom vänsterpartiet i Stockholm om personvalskampanjer. Det här bråket har varken jag eller ni skapat utan det finns en politisk motsättning om detta och Dror Feiler används i det politiska spelet, fortsätter Aron Etzler.

Etzler är generellt mycket kritisk till personvalsreformen.

– Jag tycker inte att man måste kapitulera inför personvalskampanjandet bara för att alla andra gör det. Personvalskampanjer skapar vassa armbågar inom ett parti. Men det kan nog komma något positivt ur det här, jag hoppas på en öppen diskussion inom partiet om kandidatlistan likt ett primärvalssystem.

Nyheter24 har förgäves sökt Jan-Inge Flücht för en kommentar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela