Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenska valet i internationella medier

Laurent Cipriani/Scanpix

Nyheter | 19/09/2010 21:39

Flera internationella tidningar rapporterar om de första valrapporterna och sverigedemokraternas intåg i riksdagen.

De första valsiffrorna har uppmärksammats snabbt i europeiska media:

Franska Le Monde publicerar en bild på en jublande Erik Almqvist (sd) tillsammans med handklappande partikamrater i sin rapportering från det svenska valet: "Center-högern vinner utan majoritet och extremhögern tar riksdagsmandat".

Italienska La Repubblica skriver "Sverige chockat, xenofobi i parlamentet. Center-högern vinner utan majoritet".

Spanska El País, skriver att "De konservativa behåller makten för första gången" och att alliansregeringen förlorar sin absoluta majoritet. Vidare rapporteras det att de rödgröna hoppades på de osäkra rösterna samt på et högt valdeltagande för att vända underläget.

Brittiska The Guardian skriver att valet i dag är ett ödesval med immigrationen i fokus där ett "extremhögerparti kan ta plats i riksdagen och agera vågmästare".

Också tyska Der Spiegel skriver att Reinfeldts chanser att bilda majoritetsregering hänger på det högerextrema sverigedemokraterna.

"Om Reinfeldt får absolut majoritet står ännu inte klart. Enligt opinionsmätningarna hamnar högerpopulistiska partiet sverigedemokraterna på 4,6 procent och kommer in i parlamentet", skriver Spiegel.