Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Politiska skandaler vi minns - Geijer-affären

- 11/06/2011, 11:15 -
Lennart Geijer
1 av 4

Lennart Geijer

Olle Lindeborg/Scanpix

Från vänster: Justitieminister Lennart Geijer, statsminister Olof Palme och rikspolischef Carl Persson 1975.
2 av 4

Från vänster: Justitieminister Lennart Geijer, statsminister Olof Palme och rikspolischef Carl Persson 1975.

Scanpix

PeterBratt 2008.
3 av 4

PeterBratt 2008.

Jurek Holzer/SVD/Scanpix

Ebbe Carlsson 1988.
4 av 4

Ebbe Carlsson 1988.

Stefan Gustavsson/Scanpix

Detta är första delen av Nyheter24:s skandalföljetong. Följ med oss bland politikens mörkaste och skummaste hörn.

Politiska skandaler? Att välja ut en politisk skandal är som att gå in i Norrlands skogar och bestämma sig för vilket träd man ska klättra upp i. Skogen av mörkläggningar, lögner, mord, prostitution, droger och pengar är för stor för att kartlägga. Vi på Nyheter24 har dock bestämt oss. Först ut blir Geijeraffären.

Geijeraffären är en historia om sexköp och mörkläggning, genomförd av två svenska statsministrar, polischefer och välkända statstjänstemän. Mitt i hjärtat av den svenska socialdemokratiska ankdammen.

Lennart Geijer var socialdemokratisk justitieminister 1969-1976. Historien drog igång först 1977 då journalisten Peter Bratt fick ett tips från Leif GW Persson på rikspolisstyrelsen om ett dokumentet som dåvarande rikspolischefen Carl Persson hade försett statsminister Olof Palme med. Dokumentet angav justitieminister Geijer som misstänkt för att ha köpt sexuella tjänster från en bordell de länge hade haft span på. Även centerns partiledare Thorbjörn Fälldin pekades ut som sexköpare.

Peter Bratt skrev en artikel om misstankarna mot Geijer i DN. Men eftersom det var uppenbart att Bratt bara hade fått innehållet berättat för sig av GW Persson, kunde Palme och Geijer, tillsammans med Stockholms polischef Hans Holmér, Geijers pressekreterare Ebbe Carlsson och Hans Dahlgren på regeringskansliet snabbt gå ut och förneka innehållet i artikeln och DN tvingades betala skadestånd till Geijer. När Fälldin sedermera blev statsminister förnekade han också att han köpt sex på bordellen.

Leif GW Persson fick sparken från rikspolisstyrelsen sedan Jan Guillou hade förmått Bratt att avslöja sin källa. Hans Holmér arbetade som Stockholms polischef fram till 1987, då förläggaren Ebbe Carlsson som bekant fick fria händer i utredningen. Hans Dahlgren var senast kabinettsekreterare i regeringskansliet mellan 2000-2006. Inga rättsliga påföljder har vidtagits i ärendet.