Lennart Geijer
1 av 4
Lennart Geijer - Foto: Olle Lindeborg/Scanpix
Från vänster: Justitieminister Lennart Geijer, statsminister Olof Palme och rikspolischef Carl Persson 1975.
2 av 4
Från vänster: Justitieminister Lennart Geijer, statsminister Olof Palme och rikspolischef Carl Persson 1975. - Foto: Scanpix
PeterBratt 2008.
3 av 4
PeterBratt 2008. - Foto: Jurek Holzer/SVD/Scanpix
Ebbe Carlsson 1988.
4 av 4
Ebbe Carlsson 1988. - Foto: Stefan Gustavsson/Scanpix

Politiska skandaler vi minns - Geijer-affären

Detta är första delen av Nyheter24:s skandalföljetong. Följ med oss bland politikens mörkaste och skummaste hörn.


SKANDALER VI MINNS

Varje vecka tar Nyheter24 upp en politisk skandal i ljuset. Allt från det knasiga och klantiga via det korrupta, äckliga och fula till det som har förändrat världen.

Politiska skandaler? Att välja ut en politisk skandal är som att gå in i Norrlands skogar och bestämma sig för vilket träd man ska klättra upp i. Skogen av mörkläggningar, lögner, mord, prostitution, droger och pengar är för stor för att kartlägga. Vi på Nyheter24 har dock bestämt oss. Först ut blir Geijeraffären.

Geijeraffären är en historia om sexköp och mörkläggning, genomförd av två svenska statsministrar, polischefer och välkända statstjänstemän. Mitt i hjärtat av den svenska socialdemokratiska ankdammen.

Lennart Geijer var socialdemokratisk justitieminister 1969-1976. Historien drog igång först 1977 då journalisten Peter Bratt fick ett tips från Leif GW Persson på rikspolisstyrelsen om ett dokumentet som dåvarande rikspolischefen Carl Persson hade försett statsminister Olof Palme med. Dokumentet angav justitieminister Geijer som misstänkt för att ha köpt sexuella tjänster från en bordell de länge hade haft span på. Även centerns partiledare Thorbjörn Fälldin pekades ut som sexköpare.

Peter Bratt skrev en artikel om misstankarna mot Geijer i DN. Men eftersom det var uppenbart att Bratt bara hade fått innehållet berättat för sig av GW Persson, kunde Palme och Geijer, tillsammans med Stockholms polischef Hans Holmér, Geijers pressekreterare Ebbe Carlsson och Hans Dahlgren på regeringskansliet snabbt gå ut och förneka innehållet i artikeln och DN tvingades betala skadestånd till Geijer. När Fälldin sedermera blev statsminister förnekade han också att han köpt sex på bordellen.

Leif GW Persson fick sparken från rikspolisstyrelsen sedan Jan Guillou hade förmått Bratt att avslöja sin källa. Hans Holmér arbetade som Stockholms polischef fram till 1987, då förläggaren Ebbe Carlsson som bekant fick fria händer i utredningen. Hans Dahlgren var senast kabinettsekreterare i regeringskansliet mellan 2000-2006. Inga rättsliga påföljder har vidtagits i ärendet.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.