Torsdag 13 Maj
Stockholm

Krischeferna får mångmiljoner

Ledningen för SEB får löneökningar på mellan 10 och 25 procent i finanskristider.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det största lönelyftet i finanskrisens 2009 gör förmodligen toppcheferna på SEB. Den högsta ledningen, med vd Annika Falkengren i spetsen, får dela på 7,5 miljoner kronor i löneökningar. Totalt handlar det om ökningar mellan 10 och 25 procent.

Störst förtjänst gör Falkengren, som höjer lönen med mellan 700 000 och 1 750 000 kronor. Först om ett år är det klart hur stora ersättningarna blir. Ledningen för SEB avstod nyligen bonus, men den blir inte utan kompensation när lönerna höjs. Löneökningarna kommer precis då aktieägarna berövas utdelning, och tvingas skjuta till 15 nya miljarder för att rädda banken.

– Som representant för de mindre aktieägarna blir man bara förbannad. Det här var någonting som man dolde för oss. De slår sig för bröstet när de slopar de kortsiktiga bonusprogrammen, men det visar sig att det inte betyder någonting. Detta är en girighetskultur, säger Günther Mårder, tf vd hos Aktiespararna, till Rapport.

I fredags röstade SEB:s aktieägare igenom en nyemission som ska ge 15 nya miljarder i kassan. Först om ett år publiceras uppgifterna om löneökningarna i årsredovisningen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela