– Jag mår bra, jag blir starkare varje dag och jag är överväldigad av allt stöd. Jag blir glad av att se alla fansen, sa mittfältaren på innerplan på första matchen han såg på plats efter olyckan.
1 av 3
– Jag mår bra, jag blir starkare varje dag och jag är överväldigad av allt stöd. Jag blir glad av att se alla fansen, sa mittfältaren på innerplan på första matchen han såg på plats efter olyckan. - Foto: Scanpix
Edvard Munchs tredje upplaga av den världsberömda målningen "Skriet" såldes för 723 miljoner kronor.
2 av 3
Edvard Munchs tredje upplaga av den världsberömda målningen "Skriet" såldes för 723 miljoner kronor. - Foto: Pontus Höök / SCANPIX
3 av 3
- Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Veckans inne- och utelista

VECKA 18: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.


Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 18:

INNE

1. Konst

Den här veckan såldes Edward Munchs målning Skriet för sjuhundratjugo-fucking-tre miljoner. Det är rätt mycket pengar. Enligt uppgifter var det kungafamiljen i Qatar som köpte tavlan och även om vi har förslag på vad man kan köpa i stället får vi konstatera att inget är så inne som konst just nu. Vare sig det handlar om Makode Lindes tårtor eller gamla norska ångestmålningar så är det samtalsämnet framför andra i hela världen just nu.

2. Demonstrationståg

Det var ovanligt många demonstranter i ovanligt många städer när första maj-tågen gick i tisdags. Bortsett från sammandrabbningarna mellan nazister, motdemonstranter och poliser i Eskilstuna tycks det ha gått fredligt till. Att protestera mot vad man tycker är fel och orättvist, att höja sin röst och utnyttja sin demokratiska rätt är uppenbarligen inne.

3. Fabrice Muambas återkomst

Den 17 mars segnade han ner på fotbollsplanen med hjärtestillestånd och han var därefter död i 78 minuter men på onsdagen var han tillbaka på Reebok Stadium där han hyllades av fansen på ett sätt som rörde de flesta. Den osannolika återkomsten, med hjälp av pacemaker och inbyggd hjärtstartare i bröstkorgen, är värd att minnas och därför självskriven på innelistan. Se videon, men vetskapen om att han var död för mindre än två månader sen, så fattar ni.

4. Cykelvakthunden

Modebloggarna har sina små handväskehundar, de kriminella har sina kamphundar och cyklisterna har tydligen cykelvakthundar i Kina. Eller, det finns i alla fall en. Vi anar en framtida trend.

5. May the fourth be with you

Den här fredagen är tydligen alla Star Wars-nördars favorit och även om de filmerna som gjorts i serien efter 1983 är direkt usla så är ordvitsen med May the fourth be with you så pass kul att den måste få vara med på innelistan.

UTE

1. Tyst diplomati

I veckan passerade den 300:e dagen sedan de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson greps i Etiopien. Fortfarande har den svenska tysta diplomatin inte fått dem frisläppta. Och den tycks inte särskilt effektiv, den viskande hukande tysta diplomatin, trots att Carl Bildt och andra håller fast vid den. Svenske journalisten Dawit Isaak, som suttit fängslad i Eritrea sedan september 2001 och fortfarande gör det, är ett varnande exempel på vad som kan bli också Schibbye och Perssons öde om de inte får mer hjälp från Sverige än han fått.

2. Vädret

Att gnälla på vädret är kanske inte det mest nydanande man kan göra men vafan? Det är en bitvis rätt ruggig majvecka vi fått efter en usel april och nu kommer hoten om mera snö. Nej, vädret är riktigt ute, riktigt otrevligt och får ta och skärpa sig!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Täby: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bil och buss inblandad i trafikolycka i Arninge.", skriver polisen på sin hemsida.