Loreen - en artist med ovanligt mycket ryggrad.
1 av 5
Loreen - en artist med ovanligt mycket ryggrad. - Foto: Jessica Gow / SCANPIX
Killen hela dagen.
2 av 5
Killen hela dagen. - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Vinnaren av #twittersexigast - Fredrik Backman!
3 av 5
Vinnaren av #twittersexigast - Fredrik Backman! - Foto: Privat
"Jag letar speltid", säger Guidetti när Manchester City kommer på tal.
4 av 5
"Jag letar speltid", säger Guidetti när Manchester City kommer på tal. - Foto: Scanpix
5 av 5
- Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Veckans inne- och utelista

VECKA 21: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.


Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 21:

INNE

1. Loreen

Nyheter24 har den här veckan listat några av alla de stora evenemang och tävlingar som hålls i hårdföra diktaturer och av repressiva regimer med usel respekt för mänskliga rättigheter. När man tittar på hur rädda svenska politiker är för att säga nåt är det skönt att se Loreen, som är svårast att kräva något av, våga vara tydlig på plats i Azerbajdzjan och dessutom träffa oppositionella i Baku. Vi är imponerande och hejar inte längre på henne bara för att hon har den bästa låten utan också för att hon har lite ryggrad trots risken att diskas. Det är ovanligt i dag och ger tolv poäng från Nyheter24.

2. Fredrik Backman

Han är jävligt kul. Det är vi knappast ensamma om att ha upptäckt. Som krönikör och bloggare har hans genomslag varit minst sagt kraftfullt det senaste året och när vi började ta in nomineringar till #twittersexigast borde vi kanske insett att han skulle ha dragit till sig trogna ivriga följare även där. Fredrik Backman vann #twittersexigast 2012 och Nyheter24 sätter honom gärna också på innelistan i och med detta. Han är kul och han ser ut att gå hem på bred front - också på twitter. Tjusigt. Och sexigt förstås.

3. Parkingenjörerna

En seriemördare härjar i den svenska huvudstaden. Med giftampuller tar mördaren kål på en efter en. Det rör sig alltså om träd. Troligen dödas de för att de skymmer sikten och därmed sänker värdet på bostadsrätter. Ett jävla oskick, förstås. Därför är parkingenjörerna som säger att de inte kopplar av en sekund utan kämpar med utredningen tills de har sin skurk med på innelistan. "De kommer inte vinna den här kampen" är parkingenjör Kenneth Kempedahls budskap till mördarna.

4. John Guidetti

Han är inte med i EM-truppen eftersom han ätit kyckling som han inte bemödade sig med att laga färdigt. Han är inte heller någon internationell superstjärna på planen. Men han är en citatmaskin utan like och när han sätter sig och håller presskonferens stannar Sverige som när Stenmark åkte skidor (nåja). Guiddetti är inne. Det är inte säkert att han är bra. Men inne, det är han.

5. Per Schlingmann

Han klev in i regeringskansliet från Moderaternas kansli där han jobbade med PR för Alliansen för inte länge sen. Nu kliver han plötsligt ut från regeringskansliet där han jobbat med PR för alliansregeringen. I stället kliver han in på moderatkansliet igen och jobbar med PR för Moderaterna. Ja, det låter rätt mycket som att han gör samma sak överallt med den enda skillnaden att det under en period var skattebetalarna som stod för lönen. Men eftersom alla medier (utom Nyheter24) gjort ett så stort nummer av detta får man förutsätta att det är viktigt som tusan. Schlingmann är inne, uppenbarligen.

UTE

1. Mark Zuckerberg

Lanseringen av Facebook på börsen blev en teknisk katastrof och folk fick köpa aktier till priser som inte längre gällde, dessutom sjönk aktiepriset rätt snabbt när handeln väl hade normaliserats och Facebooks värde är nu väsentligt lägre än det var för en vecka sedan. Vad Mark Zuckerberg gjorde? Han sålde 30 miljoner av sina egna aktier. Kanske inte det bästa sättet att visa att man tror på sitt bolag. Nej, nu är Zuckerberg väl förtjänt av en plats på utelistan

2. SOS Alarm

Det händer lite för ofta att vi skriver om hur SOS Alarm agerar fel, märkligt eller direkt idiotiskt med flera dödsfall som följd. Det senaste fallet slutade inte med att någon dog - men det är svårt att tacka SOS Alarm för det. Vi tror inte det beror på att de som jobbar där är onda eller dumma, vi tror att rutinerna är fel, kunskapen bristfällig eller att resurser saknas. Och så får det inte vara. SOS Alarm får inte vara ute, för de behöver fungera, men just nu är de ändå här på listan. Det är inte bra.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!