Onsdag 14 Apr
Stockholm

Veckans inne- och utelista

Högsta domstolen nekade Julian Assange begäran om att öppna sin överklagan.
1 av 5
Högsta domstolen nekade Julian Assange begäran om att öppna sin överklagan. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/Scanpix
2 av 5
Falskmyntarna är inne.
3 av 5
Falskmyntarna är inne. Foto: Jens Ökvist / SCANPIX SWEDEN
På fredagen friades Simon Lundström av Högsta domstolen.
4 av 5
På fredagen friades Simon Lundström av Högsta domstolen. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Vinner vi mot England?
5 av 5
Vinner vi mot England?. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

VECKA 23: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 23:

INNE

1. Falskmyntarna

Man får medge att det är plumpt att kalla kungen för horkarl. Men vid sidan om detta är det rätt kittlande att veta att ett okänt antal enkronor cirkulerar runt i pengaflödet med den vansinniga inskriptionen på. Och inget vet riktigt vem som ligger bakom. Ingen vet varför. Du kanske har haft en utan att märka det. Du kanske får en i morgon. Vi är fascinerade och falskmynteri känns plötsligt inne.

2. Högsta domstolen

När de friade Simon Lundström och inte jämställde de mangateckningar han hade med riktig barnporr visade de sig klart klokare än tingsrätt och hovrätt. Högsta domstolens beslut var det enda som kändes rimligt om vi inte också ska tvinga Disney att sätta byxor på delvis nakna ankeborgare och sätta 18-årsgräns på Lilla sjöjungfrun.

3. Hoppet

Det kan vara över när fredagkvällen är slut, EM-sagan kan vara all, men såhär när innelistan skrivs är hoppet helt centralt. Vi kan vinna. Vi kan fortfarande gå vidare från gruppen. Sverige kan i teorin fortfarande vinna EM. Hoppet är inne. Hoppet är allt vi har.

4. Oslo universitet

Det är bara att applådera Oslo universitet som från och med i höst låter studenterna plugga 10 poäng Tupac och gangsterrap. Vad kan vara mer samtidsrelevant inom kulturstudier och vad kan vara mer av ett erkännande av Tupacs storhet. Nu, lite mer än 15 år efter sin död, studeras hans texter på universitet i Norge. Det är stort!

5. Högsta domstolen i Storbritannien

Två högsta domstolar på innelistan? Jodå. För när de avvisade Julian Assanges sista desperata försök att fördröja utlämningen genom att anmärka på ord i beslutet visade de att det får räcka nu, att det är dags för Assange att åka till Sverige och klara av sin process. Det känns bra. Evighetshistorien går mot sin upplösning. Äntligen.

UTE

1. Counterjihadrörelsens Sverigedemonstration

Visst får de samlas i Sverige och visst har de rätt att uttrycka sina åsikter men visst känns det framför allt som ett stort steg bakåt när tokarna i counterjihadrörelsen samlas i Stockholm för demonstration nästan precis ett år efter Utöya. Islamofobt hat är i allra högsta grad ute, men de verkar inte ha fått det meddelandet.   

2. Folkpartiet

Ungefär varannat år kommer Folkpartiet med sina icke-konstruktiva och ofta skuldbeläggande förslag om att skärpa olika regler för invandrare. Trots att de aldrig får igenom sina förslag så uppdaterar de inte argumentationen eller fördjupar resonemangen. Nej, de slänger fram ungefär samma igen, igen och igen, till synes bara för att plocka några billiga populistiska poäng och ge sken av att de "gör nåt". Kändes ute redan när språktestförslaget kom första gången och har inte blivit modernare sedan dess.

Kommentera
Kopiera länk
Dela