Färskpotatis
1 av 2
Fina potatisar - Foto: Bertil Ericsson/Scanpix
Soligt väder
2 av 2
Människor runt midsommarstången på midsommardagen - Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Snygga potatisar allt viktigare till midsommar

Branschorganisationen Svensk Potatis och Skånes Potatisodlarförening har infört en ny märkning för att kvalitetssäkra midsommarens kanske viktigaste ingrediens. Men trots detta löper potäterna risk att bli fula i butiken.


SKÅNE.

- Vi vill förbättra kvaliteten i butik för det har varit brister tidigare, säger Lars Elofson, ordförande i branschorganisationen Svensk Potatis, till Nyheter24.

- Under de senaste somrarna har man jagat ner priset i botten och struntat i kvalitet i många butiker, säger Lars Elofson, som tycker det är viktigt med snygga, färska potatisar.

- Vi har sett dålig potatis som är osorterad i olika storlekar, smutsig och med mekaniska skador, säger han.

En sådan potatis må vara billigare än den färskpotatis som en odlare lagt ner tid på att tvätta och väga, men kunder har ändå flera gånger valt ris och pasta för att potatisarna helt enkelt är för fula, berättar Lars Elofsson.

Om de ökande kraven på snygga potatisar har ett samband med att allt fler publicerar bilder på sin mat på nätet är oklart.
 

Ingen kö för färskpotatisetiketten

När en odlare uppfyller de potatisideal och normer som nu finns utsatta får odlaren märka sin potatis med Svensk Potatis “Färskpotatisetikett”. Men än så länge har det inte direkt varit kö från odlarnas sida för att förtjäna den lilla etiketten.

- Vi har inte märk av något helhjärtat engagemang än, men det är även upp till butiksägarna att sätta det kravet på odlarna, säger Lars Elofsson, som kommer att göra fler stickprover i butiker i år.

- Det är bra, tycker Ulf Gränsbo, på Gränsbo potatis.

Att leverera högkvalitativa potatisar till affären borde ligga i alla odlares intresse, tycker han. Men man får inte glömma, att alla måste dra sitt stå till stacken.

- I affären kan det se skitit ut trots att vi levererat fina potatisar, säger Ulf Gränsbo till Nyheter24.

I botten av en potatislåda är det nämligen lätt hänt att det samlas smuts och jord. De som jobbar i affären häller ibland helt sonika över potatisar som ligger där i botten, till en ny låda.

- Vad händer då? Jo, skiten åker med, säger Ulf Gränsbo.

När det senare i sommar blir dags för Lars Elofsson att ta reda på om den nya kvalitetsmärkningen har påverkat handlarna, potatisarna och odlarna, hoppas han slippa se några fler skräckexempel. Men han tror på en förändring.

- Jag tycker vi har sett ett bättre kvalitetsmedvetande på sista tiden, jag har stora förhoppningar, säger han.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Polisen i Göteborg rapporterar om knivlagen

1 timme sedan
"Två personer bråkar på Nils Erikssonsplatsen. En av dem ska enligt de första uppgifterna bära kniv.", skriver polisen på sin hemsida.