Drick flaskvatten för att undvika skumma bakterier som lilla magen inte tycker om.
1 av 6
Drick flaskvatten för att undvika skumma bakterier som lilla magen inte tycker om. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
En nypa salt i vattnet kan vara lösningen mot saltbrist.
2 av 6
En nypa salt i vattnet kan vara lösningen mot saltbrist. - Foto: Ap
No more tvål och vatten i örat - det bli bara värre.
3 av 6
No more tvål och vatten i örat - det bli bara värre. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
En härlig semester kan snabbt bli en mardröm om du inte är försiktig.
4 av 6
En härlig semester kan snabbt bli en mardröm om du inte är försiktig. - Foto: Stella Pictures
Magsjuka är den vanligaste åkomman vid utlandsresor.
5 av 6
Magsjuka är den vanligaste åkomman vid utlandsresor. - Foto: TEH ENG KOON/AP/SCANPIX
Om du nu skulle få diarré på semestern har de flesta apotek världen över effektiva piller. Tänk dock på att det inte botar magsjukan utan bara lindrar den.
6 av 6
Om du nu skulle få diarré på semestern har de flesta apotek världen över effektiva piller. Tänk dock på att det inte botar magsjukan utan bara lindrar den. - Foto: AP

Så här undviker du sjukdomar på semestern

Det sista man vill på sin efterlängtade semester är att bli sjuk. Nu har en ny studie släppts som varnar för de värsta åkommorna.


Magsjuka vanligaste sjukdomen

Av de nämnda sjukdomarna är magsjuka det vanligaste som drabbar svenskarna på semestern. Detta enligt Sofie Ivarsson på Smittskyddsinstitutet, som även pekar ut salmonella som en vanlig sjukdom.

– Magsjuka är vanligast, men salmonella är även vanlig. Båda dessa är bakteriesjukdomar som är vanligare än virussjukdomar och parasiter.

I Sverige har vi fyra månader av sol och värme och åtta månder av blåst, kyla och mörker. Just nu befinner vi oss i slutet av hösten och vintern ligger precis runt hörnet. Många svenskar väljer därför att fly vintern till varmare breddgrader.

Vanligt är att man åker iväg på semester utan att riktigt tänka sig för riskerna gällande sjukdomar. Nyheter24 har tagit del av en studie, gjord av Lars Rombo, infektionsläkare och professor i resemedicin vid Mälarsjukhuset, samt Claes Lundberg, doktor i medicinsk vetenskap.

Studien listar de vanligaste sjukdomar som svenskarna drabbas av utomlands och innehåller samtidigt tips om hur du undviker dessa semestersabotörer.

Saltbrist

Alla har vi haft vuxna som tjatat på oss som barn att vi måste dricka mycket vätska när det är varmt. Och fel har de aldrig haft. För lite vätska vid för mycket värme kan leda till saltbrist i kroppen. Symptomen är att du helt plötlsigt kan känna dig oförklarligt trött, svag och har huvudvärk. Du kan även lika plötsligt drabbas av illamående, muskelkramp, svimningskänsla och kräkningar.

För att undvika saltbrist bör du helt enkelt göra det som du blev tillsagd som barn att göra. Drick mycket vatten. Kissar du lika mycket som du vanligtvis brukar göra, dricker du bra med vätska. Vad du även kan göra är att tillsätta salt i din mat och dryck vid början av semestern. En nypa salt i glaset är lagom.

Om du ändå drabbas, är det bästa för dig att undvika värmern så gott det går. Håll dig inomhus, undan från direkt solljus och drick mycket flaskvatten.
Du kan själv återställa saltbalansen i kroppen genom att blanda en egen vätskeersättning med salt och vatten, eller använda dig av receptfri sådan.
Kontakta läkare om du inte blir bättre eller om du känner dig förvirrad eller får synrubbningar.

Magsjuka

Ju varmare det blir desto mer trivs bakterier. På grund av bland annat dålig mat eller att maten hanteras med dåligt rengjorda redskap, riskerar du att bli magsjuk. Symptomen är diarré, feber, illamående och kräkningar.

För att undvika att bli magsjuk på semestern, ska du undvika att äta rå fisk och skaldjur, skölja frukt innan du äter den samt undvika kranvattnet. Tänk då även på att isbitar ofta är fryst kranvatten. Tvätta även händerna ofta.

Om du blir drabbad ska du dricka mycket flaskvatten. Drick då i mindre mängder men ofta. Se även till att du får i dig någon form av vätskeersättning som innehåller salt. Får du diarré kan detta stoppas genom att du använder dig av receptfria läkemedel. Kvarstår symptomen eller om din diarré förvärras ska du kontakta läkare.

Hörselgångsinflamation

Med solsemester tillkommer en massa sol, värme och bad. Inget att klaga på där helt enkelt. Men dessa tre härligheter bör begränsas till viss mån. För mycket av dessa kan störa ytterörats naturliga miljö, vilket i sin tur kan leda till en inflammation. Symptomen är klåda och ömhet i och runt rörat, samt smärta i örat när du tuggar.

För att undvika att hörselgångsinflamation förstör din grymma solsemester, ska du torka öronen nogrant efter bad och även undvika att peta i öronen med fingarna eller med exempelvis tops.

Om du har oturen nog att drabbas ändå ska du undvika att bada eller ägna dig åt andra vattenaktiviteter. Du ska heller inte få in tvål eller schampo i öronen, så tro inte att det hela kanske bli bättre om du tvättar dem noga. Prova även receptfri öronsprej mot hörselgångsinflamation. Blir det hela värre eller leder till hörselnedsättning ska du inte tveka att kontakta läkare.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.