Spermier gillar inte att basta, visar ny forskningsrapport.
1 av 3
Spermier gillar inte att basta, visar ny forskningsrapport.
Det må se inbjudande ut, men... Enligt forskningsrapporten höjdes temperaturen i pungen med tre grader under en 15 minuter lång bastuvistelse. Något som påverkar mannens sperma.
2 av 3
Det må se inbjudande ut, men... Enligt forskningsrapporten höjdes temperaturen i pungen med tre grader under en 15 minuter lång bastuvistelse. Något som påverkar mannens sperma. - Foto: SCANPIX NORWAY
Mängden sperma, samt spermans DNA, påverkades under testperioden.
3 av 3
Mängden sperma, samt spermans DNA, påverkades under testperioden.

Män som bastar har sämre sperma

Är du man? Har du som vana att basta? Då kan det vara dags att se upp om du vill försäkra dig om problemfri fortplantning framöver.


Din laptop kan också vara farlig

Det är sedan tidigare känt att män som använder laptops i knät riskerar försämrad fertilitet. Det vill säga förmågan att fortplanta sig. 

Även då är det den värme som laptopen alstrar som är orsaken.

ITALIEN. Enligt en ny rapport från italienska forskare riskerar män som bastar att få sämre sperma under flera månaders tid efteråt.

I studien lät man finska män basta i 15 minuter, två gånger i veckan, under tre månaders tid, samtidigt som forskarna granskade deltagarnas spermamängd.

Hotar mäns fertilitet

Forskarna kom fram till att männens spermamängd efteråt var lägre än vid testperiodens start, samt att spermans DNA hade förändrats. Det tog hela sex månader innan nivåerna återgick till det normala.

Anledningen är helt enkelt värmen i bastun, menar läkaren Andrew Kramer, skriver LiveScience.

Enligt rapporten höjdes temperaturen i pungen med tre grader under en 15 minuter lång bastuvistelse.

I journalen Human Reproduction skriver de italienska forskarna att läkare, i länder där bastu är vanligt förekommande, borde upplysa allmänheten om riskerna och potentiella konsekvenser, såsom minskad förmåga att fortplanta sig.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.