Vad har fått oss att skämmas?
1 av 3
Vad har fått oss att skämmas? - Foto: Montage
Curtis "50 Cent" Jackson.
2 av 3
Curtis "50 Cent" Jackson. - Foto: AP / TT BILD
Alexander Gerndt.
3 av 3
Alexander Gerndt. - Foto: TT BILD

SvFF, autocorrect och colamyter – här är veckans facepalm

Varje vecka upptäcks nya saker som får en att vilja begrava ansiktet djupt ner i handflatan. Här är tre orsaker till en facepalm vecka 42:


Veckans facepalm

Varje fredag listar Nyheter24 tre händelser, personer, företeelser eller diskussioner som fått oss att vilja begrava ansiktet i skämskudden. Har du tips på pinsamheter? Mejla viktor.adolfsson@nyheter24.se.

3. Coca cola-hatande kostrådgivaren

Under veckan var det förmodligen tusentals personer som delade ett långt inlägg om att Coca Cola är mer eller mindre livsfarligt. I texten stod bland annat följande:

"Fosforsyran gör att du inte spyr av Cola. Du hade spytt av de tio teskedarna socker upplösta i Cola om det inte var fosforsyra i. Fosforsyran håller spyan inne. De farliga ämnena stannar i din kropp. Ett glas Coca-Cola motsvarar FEM SOCKERVADD!"

Snabbt visade det sig dock att det långa inlägget bestod av halvsanningar, missuppfattningar och rena lögner. En av de som reagerade var Anders, som under Twitter går under namnet @vemihelvete. Han hade sett att kostrådgivaren Louise Edlund delat inlägget om Coca Cola på sin Facebookvägg – så han skickade ett mejl.

Det är nu det blir dags att värma upp handen för att föra den mot ansiktet. Här är svaret han fick:

Edlund har alltså delat ett inlägg där någon hävdar att Coca Cola innehåller kokain (en urgammal myt). Men ändamålet helgar tydligen medlen.

2. "Damn you autocorrect" – på svenska

Felstavade sms tack vare autocorrect är en humorgenre som redan är mycket välanvänd på nätet. Sajten Damnyouautocorrect.com samlar dagligen felskrivningar som lett till både ett och annat missförstånd.

I veckan fick "Veckans facepalm"-redaktionen tips om en tumblr-blogg som också gör allt det här – fast på svenska. Inte jättekul, inte jätteintressant. Men då hade vi ännu inte gått in och läst de "roliga" smsen.

Till att börja med, namnet. "Fan ta dig autocorrect" säger allt. Man vet vad man får och att det förmodligen kommer att vara dödstråkigt. Våra farhågor besannas:

Det är dock först när man läser inlägget "Nej, man är inte fri som fru" som vi vill dunka huvudet i väggen. Och tyvärr är detta ingen engångsföreteelse på bloggen:

"Nej, träningsläger är inte detsamma som träningskläder. Även om de är väldigt, väldigt närbesläktade". 

*dunk, dunk, dunk*

1. SvFF:s kommunikationschef Camilla "ord stod mot ord" Hagman

Det är svårt det här med moral och etik. Ett uppmärksammat och hånad hörlurssamarbete med rapparen Curtis "50 Cent" Jackson skulle visa sig bli ödesdigert för Svenska fotbollförbundet. 

Efter ett blogginlägg från Offside pudlade förbundet och sa att man inte kan förlänga samarbetet med Jackson, bland annat för att denne åtalats för kvinnomisshandel.

Allt frid och fröjd, om det inte vore för en viss landslagsanfallare. Alexander Gerndt, dömd för kvinnomisshandel av både tingsrätt och hovrätt, hade ju kallats in till VM-kvalmatchen mot Tyskland.

Med ovanstående utgångsläge kan det inte vara lätt att vara Camilla Hagman, kommunikationschef på Svenska fotbollförbundet. Det blev till slut Fotbollskanalen som ställde den oundvikliga frågan: Varför Gerndt men inte 50?

– Jag tycker ändå att det är en långsökt samband. Alexander Gerndt har avtjänat ett straff där dessutom ord stod mot ord – och någonstans har en bedömning gjorts där detta har bedömts vara okej. Men när det gäller det här avtalet med hörlurarna där det visar sig finnas en artist som 50 Cent i bakgrunden - där finns det mer än bara den eventuella misshandeln.

"Ord stod mot ord". 

Nog för att det är en svår situation, men att gå in och mer eller mindre ifrågasätta domstolens bedömning får en att skämmas över idrottsförbundet som representerar Sveriges enskilt största sport.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Flera skadade i Västerås

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.