Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kent Ekeroth utkastad från Stureplanskrog

- 18/01/2014, 20:36 -
Blev utkastad.
1 av 3

Blev utkastad.

Nosh and Chow säger i ett offentligt uttalande att de kastade ut Ekeroth för att han kränkte en kvinna på förnedrande sätt.
2 av 3

Nosh and Chow säger i ett offentligt uttalande att de kastade ut Ekeroth för att han kränkte en kvinna på förnedrande sätt.

Men det är inte alls vad som hörs på Kent Ekeroths privata inspelning.
3 av 3

Men det är inte alls vad som hörs på Kent Ekeroths privata inspelning.

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Sverigedemokraten Kent Ekeroth och hans vänner blev utkastade i natt. I dag svarar krogen att det var för att Ekeroth "kränkte en kvinna". Men på den avslöjande ljudfilen hörs en annan anledning: För att han är Sverigedemokrat.

STOCKHOLM. Klockan halv tolv i går natt anlände Kent Ekeroth (SD) och hans tre vänner till krogen Nosh and Chow. Men de ska bara ha hunnit vara i baren i en kvart innan en vakt kom fram till sällskapet och bad dem gå. 

– Vi höll oss för oss själva. Pratade inte med någon. Jag märkte ingenting förrän en vakt kom fram och sa att hans chef ville att vi skulle gå, berättar Kent Ekeroth för Nyheter24.

I Stureplansgruppens egen policy står följande: "Våra restauranger välkomnar alla - oavsett kön, etnisk tillhörighet, trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller könsöverskridande uttryck - som uppträder trevligt och följer våra regler om nykterhet och vårdad stil". 

Spelade in samtalet

Vid samtalet tar Kent Ekeroth upp mobilen och spelar in. På inspelningen hörs hur vakten förklarar vad chefen sagt: 

"Han känner att andra gäster blir störda av er närvaro". Ekeroth frågar då: "Vilka åsikter? Vem är oss?".

En av vännerna lägger sig också i samtalet genom att säga: "Varför blir de störda?". 

Vakten svarar då: "Sverigedemokrater". 

Har blivit värre

Ekeroth berättar hur sällskapet tvingades att dricka upp och gå. Han förklarar också att det här inte är första gången en liknande incident inträffar. 

– Vi har sett många händelser under många år där Sverigedemokrater blivit utestängda från arbetsplatser och annat. Man blir lite van inom partiet men jag tycker att det har eskalerat på senare tid. Om det beror på det kommande valet eller att vi växer vet jag inte. 

"Han kränkte en kvinna på extremt förnedrande sätt"

När Nyheter24 ringer upp Nosh and Chow svarar de med att de gått ut med ett offentligt uttalande: 

– Personen i fråga kränkte en kvinnlig gäst på ett extremt förnedrande sätt. Han avvisades då från restaurangen som vilken gäst som helst som inte kan uppföra sig. Gästens säkerhetsvakter var närvarande under hela händelsen!

"Intygar att det inte stämmer"

Efter Nosh and Chow's svar har tre av de vänner som närvarade vid händelsen hört av sig till Nyheter24. Ingen av dem tillhör Sverigedemokraterna men vill understryka att påståendet är falskt. 

– Det är kränkande hur man kan ljuga ihop något på det här sättet. Jag var med Kent hela kvällen och kan intyga att det inte stämmer, han pratade inte med någon kvinna, säger en av vännerna som vill vara anonym. 

Hämmar demokratin

Kent Ekeroth berättar också om tidigare incidenter, hur matställen vägrat servera honom mat på grund av hans politiska åsikt.  

– De säger: "Vi serverar inte en Sverigedemokrat". Sådana händelser blir hämmande i en demokrati. Jag funderar över vad som händer härnäst med tillträdet till det offentliga rummet? Ska en medlem av Sveriges tredje största parti snart inte kunna handla mat i en mataffär? 

Nyheter24 har tagit del av Kent Ekeroths egen inspelning som du kan lyssna på nedan. I ljudfilen hörs ingenting om att Ekeroth ska ha kränkt en kvinna.