Onsdag 5 Okt
Stockholm

"Vi måste fokusera på ungdomarna"

Hanna Wagenius.
Hanna Wagenius. Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

"Det går däremot inte att prata om ungdomsarbetslöshet utan att prata om företagen." Hanna Wagenius, förbundsordförande i CUF, skriver om turerna efter utspelen från ledningen av hamburgerkedjan Max.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Hanna Wagenius

Hanna Wagenius är förbundsordförande i Centerpartiets Ungdomsförbund.

I förra veckan skapade Max:s VD rubriker om vad alla egentligen redan vet. Om Socialdemokraterna och Vänsterpartiet får som de vill i valet och höjer arbetsgivaravgifterna för unga så kommer det att bli dyrare att ha unga anställda.

Framförallt har det handlat om vad effekten blir för företagen men det är inte främst de som drabbas, utan det är alla de ungdomar som, vare sig de har jobb eller är arbetslösa, blir dyrare att anställa. S och V vill fördubbla avgiften att anställa en ungdom och det nu när arbetslösheten för de mellan 15 och 24 år ligger på 22 procent.

Det går däremot inte att prata om ungdomsarbetslöshet utan att prata om företagen, för det är där jobben finns, skapas och, i det här fallet, försvinner.
Skulle det bli så att ungdomar blir dyrare att anställa gäller det för företagen att prioritera om, och för att kunna betala den högre skatten måste de ta pengar ur budgeten som var ämnat för annat. Risken är att det kommer gå ut över de anställda. Hårdast kommer en höjning självklart att drabba de företag som anställer många unga.

Max är heller inte längre ensam om kritiken mot en eventuell höjning av arbetsgivaravgiften för unga, även callcenter-företaget Silentiums VD Johan Talenti säger att det skulle kosta dem 3 miljoner extra, varje år.

Hur man än vrider och vänder på det kommer det att bli dyrare för företag om Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vid ett eventuellt regeringsskifte höjer arbetsgivaravgiften för unga. Det vore väldigt olyckligt eftersom det gör det dyrare att anställa ur den grupp som i dag representerar cirka 40 procent av alla arbetslösa.

Centerpartiets ungdomsförbund har flera förslag på hur man skapar en effektiv arbetsmarknad som inte missgynnar unga. Bland annat genom att slopa LAS som ser till att den som sist blev anställd är den som först blir avskedad. Detta drabbar framförallt unga som precis blivit anställda men det skapar också en stel arbetsmarknad där tillsvidareanställningarna blir färre. Vi vill hellre se en flexicurity-politik enligt dansk modell med mer flexibilitet men också ett starkt skydd när man blir arbetslös.

Ungdomsarbetslösheten är i dag alldeles för stor och det behövs fler reformer, inte att vi går tillbaka på en av de insatser som är helt och hållet riktade mot ungdomar.


Hanna Wagenius
Förbundsordförande
Centerpartiets Ungdomsförbund

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.