Han betalar 22-åriga Mariels ambulansflyg hem från Cypern

- 13/07/2014, 16:22 -
Karsten Inde är en vardagshjälte

Karsten Inde (t.v.) beskrivs nu som en vardagshjälte på sociala medier. Själv säger han att han bara hjälper till för att han kan. t.h. Mariel Golott Tambalay och hennes fästman.

Magnus Elgskog/privat

Familjen till svenska Mariel Golott Tamblay, 22, har vädjat om ekonomisk hjälp för att få hem henne med ambulansflyg till Sverige – nu kliver en privatperson in och betalar transportkostnaden på tiotusentals kronor.

CYPERN. Mariel Golott Tambalay var med om en mopedolycka på semesterorten Ayia Napa på Cypern den 24 juni. Mopeden som hon och hennes brittiske fästman James Heggarty färdades på kolldierade med en buss med runt 40 passagerare. 


Fästmannen avled till följd av sina skador, men Mariel överlevde och har opererats och vårdats för hennes svåra skallskador på intensivvårdsavdelningen på Nicosia general hospital på Cypern.

Försäkringen täckte inte ambulansflyg hem

Sakta har hennes tillstånd blivit bättre, även om hon fortfarande får starka smärtstillande medel och är fortsatt nedsövd.

Men läget har nu blivit så pass stabilt att hon kan flygas hem. Problemet är att familjens hemförsäkring inte täcker de ekonomiska kostnaderna, som tros gå på över 100 000 kronor. De har heller inte fått någon större hjälp från svenska myndigheter.

– Om man inte har försäkring så får de anhöriga stå för kostanden. Om man har uttömt alla möjligheter kan vi bistå med ett nödlån, har Catarina Axelsson på utrikesdepartementet pressjour sagt till Expressen.

Familjen har den senaste tiden därför kämpat för att kunna flyga hem Mariel till Sverige för fortsatt vård. Nyligen startade de en insamling för att kunna betala kostnaderna samt Facebook-sidan HelpMariel, för att få fler människor att engagera sig i Mariels öde, något som har lett till flera generösa bidrag från en hel del privatpersoner.

"Det är dubbla portioner av allt"

En person som fick upp ögonen för Mariels tragiska olycka och öde var Karsten Inde.

– Jag läste om vad som hade hänt på Facebook och i en artikel i Expressen. Det var ju lite extra tragiskt då hennes fästman gick bort samtidigt. Det är dubbla portioner av det mesta. Det är för mycket helt enkelt, säger han till Nyheter24.

Karsten Inde är entreprenör inom vård och omsorg och driver vårdföretaget Team Olivia. Han är inte läkarutbildad men berättar att han genom sitt yrke har arbetat mycket med dessa typer av olyckor och frakturer, och att han därtill har ekonomiska resurser för att hjälpa till. Därför tog han på direkten kontakt med hennes syster Melissa Golott Tamblay och erbjöd sig betala för alla Mariels transportkostnader.

Vill hjälpa för att han kan

– Jag tycker att det är förnedrande att samla in pengar och det är dåligt att myndigheterna inte gör något, de är handlingsförlamade. Jag är ingen läkare men jag har god kännedom om vad som väntar Mariel i framtiden och jag tror att jag kan göra skillnad, säger han och forsätter:

– Det är roligt att kunna bidra på något sätt, att hjälpa till och lösa problem för de som kört i diket ordentligt. Därför valde jag att vara generös. Det påverkar familjen otroligt mycket.

Hyllas på Facebook

På Facebook hyllas hans handling av hundratals personer, som har gillat och kommenterat ett inlägg som berättar om hans generösa bidrag. En person, som han för femton år sedan hjälpte på samma sätt som han nu hjälper Mariel, beskriver honom som en vardagshjälte.

Men själv är han inte intresserad av uppmärksamheten.

– Det är helt otroligt. Reaktionerna kom explosionsartat, och det hade jag inte alls väntat mig. Jag försöker jobba i det tysta, så nu försöker jag bara hjälpa till och jobba för att hon ska komma hem.

Systern på väg till Cypern

Enligt sjukhuset är det för tidigt att säga om hon kommer att få några permanenta skador av olyckan.

Systern, som under söndagen flyger till Cypern, vill inte prata med Nyheter24, men Karsten Inde berättar att de har tät kontakt och att han just nu håller på och förhandlar om kostnaden för ambulansflyget som ska ta Mariel hem till Sverige och Malmö.

Sjukvården i Malmö ska ha underrättats om att hon är på väg.