75 procent av Sveriges studenter saknar förtroende för arbetsförmedlingen.
1 av 3
75 procent av Sveriges studenter saknar förtroende för arbetsförmedlingen.
Allt fler väljer nu att söka jobb på andra sätt än genom Arbetsförmedlingen.
2 av 3
Allt fler väljer nu att söka jobb på andra sätt än genom Arbetsförmedlingen.
Så svarar ungdomarna.
3 av 3
Så svarar ungdomarna. - Foto: Inizio

Studenter tror inte på Arbetsförmedlingens hjälp vid jobbsökande

Tre fjärdedelar av Sveriges studenter saknar förtroende för Arbetsförmedlingen. Det visar nya siffror i en undersökning gjord av Inizio.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Stoppar utredning

I februari 2014 påbörjade Alliansen en utredning av Arbetsförmedlingen med målet att hitta nya vägar framåt för myndigheten. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), valde i förra veckan att lägga ner den pågående översynen.

– Utredningen var den största av sitt slag på 20 år. Den hade kunnat innebära stora förändringar, det är väldigt tråkigt att den lades ner, säger Hamilton. 

På tisdagen träffades arbetsmarknadsutskottet i riksdagen för att besluta om utredningen ska tas upp igen eller inte. 

STOCKHOLM. Arbetsförmedlingens uppgift är att förmedla jobb till arbetslösa. Men de som snart ska ut i arbetslivet tror inte att myndigheten kommer att vara till någon hjälp. Det visar åtminstone en ny undersökning, gjord av Inizio på beställning av Svenskt Näringsliv. 

Av de 1 021 studenter som deltog i undersökningen svarade 75 procent att de inte tror på stöd eller är osäkra på att få stöd från Arbetsförmedlingen när de ska söka jobb.

Konkurrens behövs

Edward Hamilton, expert på arbetsmarknadsenheten på Svenskt Näringsliv, tror att det numera är ganska vanligt att arbetssökande går andra vägar för att hitta jobb. 

– När studenter söker jobb i dag är de beroende av nätverk och kontakter, det har Arbetsförmedlingen problem med att förmedla, säger Hamilton. 

Han tror att det som behövs är att Arbetsförmedlingen får konkurrera om de arbetssökande med andra aktörer. 

– Det växer fram andra alternativ i stället. Jag tror att privata företag och bemanningsföretag skulle kunna ha stor drivkraft i den här frågan.

"Inte tillfredsställande"

Emily Svärd, ungdomsstrateg på Arbetsförmedlingen, är inte nöjd med siffrorna i undersökningen. 

– Det är inte tillfredsställande att veta att studenter känner så. Men jag tror att problemet ligger i att man inte vet vilken service vi på Arbetsförmedlingen erbjuder. 

Enligt Svärd ska myndigheten vara ett stöd i processen att hitta ett arbete. Men det kräver också ett engagemang från den arbetssökandes sida. 

– Bara för att man går till Arbetsförmedlingen betyder det inte att man får ett jobb, man måste själv vara en del i det hela. 

På Arbetsförmedlingens sajt finns det informationsmaterial som handlar om hur samarbetet går till. I sociala medier är det däremot ganska tyst. 

– Vi har Instagram och Facebook, men vi har inte så många följare än.

Unga minst förtroende 

Enligt Inizios undersökning har åldersgruppen 19-23 lägst förtroende av alla, där är 81 procent negativt inställda eller osäkra på Arbetsförmedlingens stöd. 

Svärd tror att den största orsaken till det är okunskap. Om studenter vore mer insatta tror hon att siffrorna skulle se annorlunda ut. 

– Vi är för dåliga på att nå ut till med vad vi faktiskt gör. Vi måste bli bättre på att förmedla information, studenter ska vilja komma till oss. 

/
/
Har du förtroende för Arbetsförmedlingen?
Tack för din röst!
stats