Stockholm

Ett sista farväl - de gick bort 2008

2008 blev för några av vår tids riktigt stora stjärnor det sista året i jordelivet. Nyheter24 minns och hedrar Heath Ledger, Slas, Solzhenitsyn, Isaac Hayes med flera.


Läs mer
 • Heath Ledger

Den australiske Hollywoodskådisens död chockade filmvärlden. Först misstänktes att han begått självmord. Men senare visade det sig att han dött på grund av en överdos. Ledger kommer att minnas för sina starka insatser i "Brokeback Mountain" och som Jokern i nya Batmanfilmen "The Dark Night". Han avled i sitt New York-hem den 22 januari. Han blev 28 år.

 • Sir Edmund Hillary

Bergsklättraren och upptäcktsresaren Hillary från Nya Zeeland blev den förste människan världen känner till som nådde toppen av Mount Everest. Han gjorde det tillsammans med sherpan Tenzing Norgay den 29 maj 1953. Då var han 33 år. Han dog den 11 januari 2008 och blev 88 år.

 • Bobby Fischer

Förre världsmästaren i schack Bobby Fischer blev en stor amerikansk hjälte när han tog tog världsmästartiteln från Sovjet och Boris Spasskij 1972 och gav USA sin första titel. Segern beskrevs som århundradets match. Sa sedan upp sitt amerikanska medborgarskap och blev isländsk medborgare efter en lång serie märkliga kontroverser. Gick bort den 17 januari och blev 64 år.

 • Roy Scheider

Mest känd som polischefen Martin Brody i "Hajen" och detektiven Sonny Grosso i "The French Connection". Dog den 10 februari och blev 75 år.

 • Charlton Heston

Han spelade Moses, Michelangelo, El Cid och många andra hjältar under 50- och 60-talet. Mest känd för sitt oavbrutna stöd till NRA, en lobbygrupp som arbetar för rätten att bära vapen i USA. Var med i kultfilmen Waynes World. Dog den 5 april och blev 84 år.

 • Sydney Pollack

Pollack dog den 26 maj efter en tids kamp mot magcancer. Han slog igenom med "Tootsie" och senare "Mitt i Afrika" som han fick en Oscar för. På senare år producerade han storfilmer som "The talented Mr.Ripley", "Åter till Cold Mountain" och "Michael Clayton" där han dessutom spelade en biroll. Han blev 73 år.

 • Yves Saint Laurent

Den franske designern ändrade världsynen på hur en kvinna ska klä sig. Skapade den eleganta moderna byxdressen som definierade framtidens kvinna. Hans livsverk köptes upp av Gucci 2002. Han dog den 1 juni efter en hjärntumör och blev 71 år.

 • Bo Diddley

Den legendariska bluesmusikern influerade bland andra Buddy Holly, Jimi Hendrix och Eric Clapton. Han vales in till Rockens Hall of Fame 1987. Dog den 2 juni efter en tids kamp mot hjärtproblem och blev 79 år.

 • Alexander Solzhenitsyn

Solzhenitsyn blev den som bäst gav omvärlden en bild av den sovjetiska Gulagen med sin korta men ytterst laddade bok "En dag i Ivan Denisovichs liv". Boken publicerades först 1962 i den ryska tidsskriften Novy Mir (Nya Världen). Han levde i exil från 1974 till 1994. Solzhenitsyn fick nobelpriset 1970 för sina skildringar av Gulagarkipelagen. Fick personligen, av president Putin, "State Prize of the Russian Federation" för sitt humanitära arbete för landet. Gick bort den 3 augusti och blev 89 år.

 • Bernie Mac

Komikern och skådespelaren blev mest känd för sin medverkan i Oceans Eleven-triologin och "The Bernie Mac Show". Dog efter komplikationer som uppstod när han drabbades av lunginflammation. Avled den 9 augusti och blev endast 50 år. Dagen efter dog hans nära vän Isaac Hayes.

 • Isaac Hayes

Musiker som var ständigt aktuell fram till sin död. Slog igenom med "Soul Man" och fick en Oscar för musiken till "Shaft" 1971. Senaste tiden har han hans djupa och originella röst ständigt hörts som "Chef" - kocken - i den tecknade teveserien "South Park". Dog i sitt hem den 10 augusti och blev 65 år.

 • Paul Newman

En amerikansk gigant som både vann en Oscar för bästa manliga huvudroll för sin insats i "The Colour of money" och fick en hedersoscar för sina insatser för filmvärlden. Hans karriär sträckte sig över 50 år. Paul Newmans skarpa blåa ögon gjorde honom till en legend i Hollywood. Medverkade i filmer som "Butch Cassidy och Sundance Kid", "Blåsningen" och "Skyskrapan brinner". Dog den 26 augusti och blev 83 år.

 • Michael Crichton

En bästsäljande författare som bland annat skrev Jurassic Park-böckerna och skapade teveserien "Cityakuten". Dog i LA den 5 november efter en lång kamp mot cancern. Han blev 66 år.

 • Odetta

Folksångerskan med den otroliga rösten gjorde sig känd som människorättsaktivist. Hon lyckades med sina kraftfulla budskap influera självaste Bob Dylan. Hade i långa tider problem med både hjärta och njure. Dog den 2 december och blev 77 år.

 • Bettie Page

Sekreteraren som förvandlades till modell vars kontroversiella bilder i minimala kläder blev en symbol för 60-talets sexuella revolution. Dog den 11 december och blev 85 år.

 • Mark Felt

Kommer för alltid att bli ihågkommen som "Deep Throat". Mark Felt var FBI-agenten som fällde en amerikansk president efter att ha tipsat Washington Post-reportrarna Bob Woodward och Carl Bernstein om "Watergate". Skandalen tvingade slutligen president Richard Nixon att avgå. Felt avslöjade sig själv som "Deep Throat" efter över 30 år av förnekelse. Smeknamnet fick han av en redaktör på Washington Post efter titeln på en av den tidens mer uppmärksammade p-rullar. Felt dog den 18 december och blev 95 år.

 • Harold Pinter

Britten var en av sin tids största manusförfattare och belönades 2005 med Nobelpriset i litteratur med motiveringen att han "i sina dramer frilägger avgrunden under vardagspratet och bryter sig in i förtryckets slutna rum". Han gick bort den 24 december och blev 78 år.

 • Maharashi Mahesh Yogi

Blev världskänd som den "fnissande guron" för sitt ständiga leende och hade över fem miljoner anhängare, däribland Beatles. Han var både en hippie och en kapitalist som skyddade sitt varumärke till slutet. Gick bort den 5 april och blev 91 år.

 • Anthony Minghella

En stor brittisk regissör, dramatiker och manusförfattare vars filmer nominerats till 24 Oscars. Minghella vann en för bästa regissör med filmen "Den engelska patienten" från 1996. Har även regisserat "The Talented Mr. Ripley", "Cold Mountain" och "Breaking and Entering" och producerat storfilmen " Michael Clayton". Han var även ordförande för det brittiska filminstitutet mellan 2003 och 2007. Gick bort den 18 mars och blev 54 år.

 • Jörg Haider

Den österrikiske politikern provocerade ständigt Europa med sina extrema uttalanden om Hitler, utlänningar och allt som vanligtvis används av fascister. Avslöjades som homosexuell efter sin död. Gick bort när hans bil kraschade den 11 oktober. Blev 58 år.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.