Torsdag 6 Maj
Stockholm

Hittar du Doris? Då är hon antagligen döende

Doris är en palettkirurgfisk.
1 av 3
Doris är en palettkirurgfisk. Foto: TT/Pixabay
Palettkirurgfiskar är rätt känsliga och kan inte födas upp i fångenskap.
2 av 3
Palettkirurgfiskar är rätt känsliga och kan inte födas upp i fångenskap. Foto: Ap
Fiskemetoderna skadar dessutom både fiskarna och de korallrev de lever i.
3 av 3
Fiskemetoderna skadar dessutom både fiskarna och de korallrev de lever i. Foto: Pixabay

När Hitta Nemo kom var det en katastrof för clownfiskarna. Nu är det Doris tur.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En av sommarens storfilmer är den hett efterlängtade uppföljaren till Hitta Nemo. Men filmen kan faktiskt få stora konsekvenser för dess stjärna.

ScienceNews skriver om hur smutsig handeln med tropiska fiskar är. Efter Hitta Nemo ville så många ha en egen liten clownfisk att många naturliga bestånd blev nästan utrotade. Sedan dess har intresset svalnat, och man har dessutom lyckats föda upp små Nemos i fångenskap. Men nu är det alltså dags igen.

Stjärnan i Hitta Doris är såklart den charmigt glömska palettkirurgfisken Doris. Filmen har alla möjligheter att bli en succé och då kommer efterfrågan på palettkirurger ökas. Men de här fiskarna går inte att föda upp, så varenda Doris kommer att vara vildfångad.

Men hur fångar man då en liten fisk levande? Jo, på ställen där kontrollen inte är så hög så använder man gift. En fiskare sprutar det dödliga giftet cyanid mot fisken, vilket gör att den förlamas och lätt kan fångas in. Tyvärr orsakar cyanid även korallblekning och ger fisken obotliga skador.

Undersökningar visar att upp emot 30 miljoner fiskar fångas med den här metoden varje år. Tyvärr är det en så kass metod att så mycket som 90 procent av fiskarna dör snart efter fångsten.

Som konsument kan du aldrig vara helt säker på hur fisken för ditt saltvattensakvarie fångats. Av de över 800 arter som säljs så kan bara drygt fyrtio födas upp i fångenskap, och de är alltså de enda som inte riskerar att vara giftfiskade. För Doris skull är det alltså bäst att låta henne simma kvar i havet.

Andra roliga saker som fiskar gör är att känna igen ansikten och ha ben.

Ska du se Hitta Doris?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela