Forskare har hittat "dödsspiral" – som inte går att undvika

- 28/06/2016, 14:55 -
Forskare har hittat något de kallar en dödsspiral.
1 av 3

Forskare har hittat något de kallar en dödsspiral.

Pixabay/ Montage

Men det är inte en faktiskt spiral, utan istället en ny levnadsfas.
2 av 3

Men det är inte en faktiskt spiral, utan istället en ny levnadsfas.

Pixabay

Studien är gjord på blomflugor, och man vet inte om vi människor har en dödsspiral vi med.
3 av 3

Studien är gjord på blomflugor, och man vet inte om vi människor har en dödsspiral vi med.

Wikimedia Commons

Det verkar som att det finns ett samband mellan fertilitet och dödlighet

Livet är ju, om det går som det ska, en rätt förutsägbar historia. Man föds och går i genom barndomen, sedan blir man vuxen och sedan dör man. Men kanske är det lite mer komplicerat än så.

Förutom barndom och vuxendom finns ytterligare en fas som kickar in när du är gammal. Som vuxen blir det bara mer och mer troligt att du dör, men det här avstannar när du blir riktigt gammal. En femtioåring är exempelvis mer dödlig än en fyrtioåring, men det är ungefär lika för en nittio- och en hundraåring. Det nya, som BBC skriver om, är att det förutom denna tredje fas finns en "dödsspiral" som kickar in när slutet verkar vara oundvikligt.

Studien gick till så att forskarna kollade på blomflugor och räknade hur många ägg honorna la. Ju äldre de blev desto mer troligt var det flugorna dog, men forskarna hittade även en annat samband. Så fort det kom en dag då honan inte la några ägg alls var det ungefär två veckor tills flugan dog. När hennes fertilitet minskade så ökade alltså hennes dödlighet.Detta gällde oavsett om honan bara var 15 spänstiga dagar eller uppnått den aktningsvärda åldern av 60 dagar.

Det är denna tidsperiod av snabbt åldrande som forskarna kallar dödsspiralen. När den väl börjat så är döden nära och dessutom så förfaller kroppen fort. Det är helt enkelt inte särskilt trevligt. Men det är inte helt klart att människor har en sådan här dödsspiral, utan det behövs mer forskning.

Förhoppningen med fyndet av den fjärde livsfasen är ändå att människor ska uppleva den så lite som möjligt. Om vi kan se fasen kan den kanske förebyggas, och då kan människor kanske vara friskare ända in till döden.

Om du vill leva länge ska du akta dig för aprikoskärnor och heta drycker.