Forskare har hittat något de kallar en dödsspiral.
1 av 3
Forskare har hittat något de kallar en dödsspiral. - Foto: Pixabay/ Montage
Men det är inte en faktiskt spiral, utan istället en ny levnadsfas.
2 av 3
Men det är inte en faktiskt spiral, utan istället en ny levnadsfas. - Foto: Pixabay
Studien är gjord på blomflugor, och man vet inte om vi människor har en dödsspiral vi med.
3 av 3
Studien är gjord på blomflugor, och man vet inte om vi människor har en dödsspiral vi med. - Foto: Wikimedia Commons

Forskare har hittat "dödsspiral" – som inte går att undvika

Det verkar som att det finns ett samband mellan fertilitet och dödlighet


Livet är ju, om det går som det ska, en rätt förutsägbar historia. Man föds och går i genom barndomen, sedan blir man vuxen och sedan dör man. Men kanske är det lite mer komplicerat än så.

Förutom barndom och vuxendom finns ytterligare en fas som kickar in när du är gammal. Som vuxen blir det bara mer och mer troligt att du dör, men det här avstannar när du blir riktigt gammal. En femtioåring är exempelvis mer dödlig än en fyrtioåring, men det är ungefär lika för en nittio- och en hundraåring. Det nya, som BBC skriver om, är att det förutom denna tredje fas finns en "dödsspiral" som kickar in när slutet verkar vara oundvikligt.

Studien gick till så att forskarna kollade på blomflugor och räknade hur många ägg honorna la. Ju äldre de blev desto mer troligt var det flugorna dog, men forskarna hittade även en annat samband. Så fort det kom en dag då honan inte la några ägg alls var det ungefär två veckor tills flugan dog. När hennes fertilitet minskade så ökade alltså hennes dödlighet.Detta gällde oavsett om honan bara var 15 spänstiga dagar eller uppnått den aktningsvärda åldern av 60 dagar.

Det är denna tidsperiod av snabbt åldrande som forskarna kallar dödsspiralen. När den väl börjat så är döden nära och dessutom så förfaller kroppen fort. Det är helt enkelt inte särskilt trevligt. Men det är inte helt klart att människor har en sådan här dödsspiral, utan det behövs mer forskning.

Förhoppningen med fyndet av den fjärde livsfasen är ändå att människor ska uppleva den så lite som möjligt. Om vi kan se fasen kan den kanske förebyggas, och då kan människor kanske vara friskare ända in till döden.

Om du vill leva länge ska du akta dig för aprikoskärnor och heta drycker.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

1 timme sedan
En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

1 timme sedan
Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

1 timme sedan
Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.