Maten du äter kan göra dig tröttare – och dummare

​Känner du dig hängig efter lunch? Går du runt hela dagen som en zombie, men är klarvaken när du ska sova? Svaret på varför kan finnas i maten du äter.


Youtube-kanalen Ted-Ed ger dig en liten snabbkurs i hur det du stoppar i dig påverkar hur du mår. Det här är de största grejerna vi lärde oss:

1. Den mat du äter påverkar hur du mår

De aminiosyror som din mat innehåller påverkar hur din hjärna svarar på maten. Du kan exempelvis känna dig lugn efter att ha ätit pasta, och mer alert efter att ha käkat en massa protein.

2. Du måste äta många olika saker

För att du ska få en bra balans av signaler i hjärnan måste du äta många olika saker. Eftersom många ämnen är lite svåra att få i sig gäller det att du inte fastnar på bara några livsmedel.

3. Nötter är riktigt bra

För att få i dig superfetterna omega-3 och omega-6 måste du äta mat som innehåller dessa, exempelvis nötter och fet fisk. Eftersom fetterna är nödvändiga för cellmembran i hjärnan så känns det ju rätt viktigt.

4. Grönsaker skyddar din hjärna

Utan de mikronutrienter som finns i frukt och grönsaker skulle vår hjärna bli sårbar för massa sjukdomar och inte kunna utvecklas ordentligt.Utan grönsaker blir din hjärna alltså inte riktigt så smart som den ska vara. Ännu ett skäl att knapra broccoli, alltså!

5. Transfetter är riktigt dåligt!

Transfetter är väldigt processade fetter som finns i exempelvis olika bakverk. De här är riktigt dåliga nyheter för din hjärna, och de gör inget bra för resten av din kropp heller.

Visste du att din hjärna kan klara vad som helst? Och att skräpmat påverkar din kropp på bara två veckor?

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Äter du ordentligt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Pålägg återkallas – risk för listeria

Axfood återkallar rostbiff och påläggsskinka då man vid en rutinkontroll upptäckt listeriabakterier i anläggningen där produkterna tillverkas.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.