Den svenske forskaren har hittat en bugg som gjort att många magnetröntgenundersökningar kan vara felaktiga.
1 av 2
Den svenske forskaren har hittat en bugg som gjort att många magnetröntgenundersökningar kan vara felaktiga. - Foto: Pixabay/ Montage
Så många som 40 000 studier kan ha råkat ut för felet.
2 av 2
Så många som 40 000 studier kan ha råkat ut för felet. - Foto: Pixabay

Svensk forskare: 20 års hjärnforskning kan vara fel

Det kan ha smugit sig ett datorfel i 40 000 studier


Under ungefär 20 år har fMRI, magnetröntgen, använts när vetenskapen vill ha koll på vad som händer inuti våra huvuden. Nu verkar det som att mycket av den forskningen kan vara fel. Det är docent Anders Eklund vid Linköpings Universitet som nu släpper de här resultaten i en studie.

– Vanligtvis jämför man den grupp man vill undersöka mot en kontrollgrupp av friska personer, säger Anders Eklund när Left Side of the Brain talade med honom. Vi jämförde däremot friska grupper med varandra.

En normal felfrekvens skulle ligga på ungefär fem procent, men Eklund och hans kollegor hittade fel i hela 50 procent av fallen.

Magnetröntgen fungerar genom att man ser vilka delar av hjärnan som får ökat blodflöde när man exempelvis utför en viss aktivitet. Det här blodflödet tolkas som att det är mer aktivitet, att det tänks mer helt enkelt, men man vet faktiskt inte exakt vad som händer. Och nu har metoden blivit ännu osäkrare.

– Felet ligger i den mjukvara som analyserar resultaten. fMRI fungerar inte som på teve, utan man måste vänta upp till tio timmar på resultaten. Det är här som en bugg i programmet har skapat så många felvisande resultat.

Hur populär är du just nu?

– Det beror väl lite på vem du frågar, skrattar Eklund. Men om forskarna har sparat sitt källmaterial kan de ju göra om sina undersökningar. Många kommer säkert inte att göra det, men jag hoppas att forskare i framtiden blir lite mer noggranna och skeptiska mot sina resultat.

– De metoder vi har undersökt utvecklades under mitten av nittiotalet. Vem vet vilka fel som kan ha smugit sig in i tekniken som utvecklats sedan dess?

Ta hand om din hjärna, och ge den rätt sorts mat för att hålla den smart. Vet du förresten vad de där "maskarna" i ditt öga är?

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!