Forskarna fick försökspersonerna att se rött. Och de var helt omedvetna om att de gjorde det.
Forskarna fick försökspersonerna att se rött. Och de var helt omedvetna om att de gjorde det. - Foto: Montage

Forskare kan plantera in falska minnen i din hjärna – finns kvar i månader

Det låter som en form av hjärntvätt, men man hoppas att den här upptäckten ska kunna användas till något bra


Det är IFLScience som skriver om det japanska forskarteamets framgång, där minnen stoppats in i människors hjärna utan att de varit medvetna om det. Minnet som planterades var av färgen röd och det är faktiskt inte lika märkligt som det verkar.

Det forskarna gjorde var att låta försökspersoner stirra på svarta linjer samtidigt som de blev tillsagda att de skulle försöka göra en grå cirkel som dök upp större. Samtliga försökspersoner var uppkopplade mot en hjärnscanner och forskarna höll koll på vilka områden som visade aktivitet.

Eftersom instruktionerna var så vaga så löste alla det på olika sätt. Det luriga var dock att forskarna faktiskt förstorade den grå cirkeln när de såg aktivitet i den delen av hjärnan som är associerat med färgen röd. När de gjorde rätt och omedvetet tänkte på det forskarna ville att de skulle tänka på, så blev de alltså belönade med att uppgiften gick bättre.

Dagen efter så fick deltagarna kolla på massa bilder av linjer och sedan säga vilken färg de hade. Det sjuka vara att de som varit "duktiga" dagen innan, och alltså tänkt rött, nu oftare såg linjerna som röda. Detta var trots att linjerna faktiskt hade andra färger. Ännu konstigare är att effekten var kvar i upp till fem månader.

Om vi hade levt i en film så hade detta ju självklart används till att föröka hjärntvätta massorna för att uppnå världsherravälde. I verkligheten är det här ju mest ett litet hjärntrick, men eventuellt skulle det kunna användas till att bota tillstånd som depression och autism. Klart bättre än hjärntvätt.

Fler saker som lurar hjärnan är den här piloten som dricker sig igenom en loop och den här tioåringens matteläxa.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det här läskigt eller coolt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.