Lördag 8 Maj
Stockholm

Forskare kan plantera in falska minnen i din hjärna – finns kvar i månader

Forskarna fick försökspersonerna att se rött. Och de var helt omedvetna om att de gjorde det.
Forskarna fick försökspersonerna att se rött. Och de var helt omedvetna om att de gjorde det. Foto: Montage

Det låter som en form av hjärntvätt, men man hoppas att den här upptäckten ska kunna användas till något bra

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är IFLScience som skriver om det japanska forskarteamets framgång, där minnen stoppats in i människors hjärna utan att de varit medvetna om det. Minnet som planterades var av färgen röd och det är faktiskt inte lika märkligt som det verkar.

Det forskarna gjorde var att låta försökspersoner stirra på svarta linjer samtidigt som de blev tillsagda att de skulle försöka göra en grå cirkel som dök upp större. Samtliga försökspersoner var uppkopplade mot en hjärnscanner och forskarna höll koll på vilka områden som visade aktivitet.

Eftersom instruktionerna var så vaga så löste alla det på olika sätt. Det luriga var dock att forskarna faktiskt förstorade den grå cirkeln när de såg aktivitet i den delen av hjärnan som är associerat med färgen röd. När de gjorde rätt och omedvetet tänkte på det forskarna ville att de skulle tänka på, så blev de alltså belönade med att uppgiften gick bättre.

Dagen efter så fick deltagarna kolla på massa bilder av linjer och sedan säga vilken färg de hade. Det sjuka vara att de som varit "duktiga" dagen innan, och alltså tänkt rött, nu oftare såg linjerna som röda. Detta var trots att linjerna faktiskt hade andra färger. Ännu konstigare är att effekten var kvar i upp till fem månader.

Om vi hade levt i en film så hade detta ju självklart används till att föröka hjärntvätta massorna för att uppnå världsherravälde. I verkligheten är det här ju mest ett litet hjärntrick, men eventuellt skulle det kunna användas till att bota tillstånd som depression och autism. Klart bättre än hjärntvätt.

Fler saker som lurar hjärnan är den här piloten som dricker sig igenom en loop och den här tioåringens matteläxa.

Är det här läskigt eller coolt?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela