Rockor är nämligen fantastiska på att förflytta vätskor, och robotrockan har samma förmåga
Rockor är nämligen fantastiska på att förflytta vätskor, och robotrockan har samma förmåga - Foto: Pixabay

Forskare skapade robot-rocka – kan användas till sjuka grejen

Med cellerna från ett råtthjärta skapades den ljuskänsliga lilla roboten, som forskarna hoppas kunna leda till att massvis av liv räddas


En robot med ett skelett av guld och en kropp byggd av levande celler från ett råtthjärta. Låter det som något taget ur en science fiction-film? På Harvard University i USA har det blivit verklighet.

Det är dock inte så skrämmande som det kanske låter. Roboten, som beskrivs i Huffington Post, är nämligen bara 16 millimeter lång. Men trots att den är så liten kan den hjälpa till att ge viktig kunskap, bland annat om hur hjärtat fungerar.

Roboten är formad som en rocka, och likt en rocka rör den sig smidigt genom vatten – skillnaden är bara att robot-rockan drivs och styrs av ljus. Rockans kropp består av 200 000 hjärtmuskelceller som tagits från en råtta och cellernas DNA har sedan modifierats för att kunna reagera på ljus. När forskarna lyser på rockan drar cellerna ihop sig och skickar en våg av rörelse genom kroppen som får den att simma framåt. Genom att lysa från olika håll kan man även få rockan att svänga.

Kevin Kit Parker, som ledde forskningsgruppen, berättar att han fick idén när han besökte ett akvarium med sin dotter. Dottern stack ner handen och försökte klappa en rocka som kvickt simmade undan. Han fascinerades av hur elegant den rörde sig och insåg att han skulle kunna bygga någonting liknande.

Bland annat hoppas Parker på att roboten ska hjälpa oss att få insikt i hjärtats uppbyggnad och hur det går till när det pumpar blodet runt i kroppen. Havslevande djur som rockan är nämligen mycket skickliga på att förflytta vätskor, enligt Parker. Detta kan alltså vara ett steg på vägen till att lyckas bygga upp ett helt fungerande hjärta på konstgjord väg.

Från robot-rocka till konstgjorda hjärtan, en uppfinning som skulle kunna rädda hur många liv som helst. Rätt coolt, eller hur?

Andra coola saker är att man kommit på att en T-Rex lät som en duva och att viss dopning kan vara helt värdelös.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Riktigt coolt, eller hur?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.