Forskare har kommit fram till att fem timmars tv-tittande om dagen är skadligt för hälsan
1 av 2
Forskare har kommit fram till att fem timmars tv-tittande om dagen är skadligt för hälsan - Foto: Pixabay/ Montage
Men du kan motverka effekten genom att vara noga med att röra dig regelbundet.
2 av 2
Men du kan motverka effekten genom att vara noga med att röra dig regelbundet. - Foto: Pixabay

Därför är tv farligt för hälsan – och så minskar du effekten

En japansk jättestudie kommer med rätt dåliga nyheter, särskilt om du gillar att sträck-kolla en hel säsong på en kväll


Att tv inte är det bästa för din hälsa är ganska självklart men nu har en grupp japanska forskare tagit fram mer resultat som visar varför det är så farligt, och de vet dessutom vad du ska göra för att minska farorna.

Det är Live Science som går igenom resultaten från den gigantiska studien, där 86 000 personer har följts ända sedan åttiotalet. Bland annat så har deltagarna fått svara på hur mycket tv de tittar på, och man ser en ökning av dödlighet för de som kollar mer än fem timmar om dagen. Det som ökar är förekomsten av lungembolism, alltså blodproppar i lungorna, som är potentiellt livsfarligt.

Nu kanske du invänder att fem timmars tv låter väldigt mycket, och att det inte är många som kollar så mycket. Det kanske du har rätt i, men deltagarna i den här undersökningen rapporterade sina tv-vanor redan på åttiotalet. Sedan dess har det hänt mycket, men det är inte säkert att sättet vi konsumerar media i dag är nyttigare.

Framför allt så är det inte hälsosamt att kolla mycket i sträck, vilket alla som fastnat i en serie säkert gjort sig skyldig till. Att sitta och stirra i sin mobil timmar i sträck räknas tyvärr också, då det verkar vara stillasittandet i sig som är boven i dramat.

Så vad kan du göra för att undvika farorna, och fortsätta att trycka en säsong Orange Is The New Black per kväll? Jo, du får helt enkelt se till att röra dig mer. Blodproppar skapas nämligen oftare när blodet saktar ner när du är inaktiv. Så gå upp och stretcha lite minst en gång i timmen, eller spänn och slappna av benmusklerna några minuter då och då. Eller ta en promenad, för din favvoserie finns ju trots allt kvar i morgon.

En ganska otippad sak som kan vara farlig är att trimma näshåren. Däremot är det närmast nyttigt att bita på naglarna.

/
TV
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tittar du mycket på tv?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.