Därför är tv farligt för hälsan – och så minskar du effekten

- 26/07/2016, 09:55
Forskare har kommit fram till att fem timmars tv-tittande om dagen är skadligt för hälsan
1 av 2

Forskare har kommit fram till att fem timmars tv-tittande om dagen är skadligt för hälsan

Pixabay/ Montage

Men du kan motverka effekten genom att vara noga med att röra dig regelbundet.
2 av 2

Men du kan motverka effekten genom att vara noga med att röra dig regelbundet.

Pixabay

En japansk jättestudie kommer med rätt dåliga nyheter, särskilt om du gillar att sträck-kolla en hel säsong på en kväll

Att tv inte är det bästa för din hälsa är ganska självklart men nu har en grupp japanska forskare tagit fram mer resultat som visar varför det är så farligt, och de vet dessutom vad du ska göra för att minska farorna.

Det är Live Science som går igenom resultaten från den gigantiska studien, där 86 000 personer har följts ända sedan åttiotalet. Bland annat så har deltagarna fått svara på hur mycket tv de tittar på, och man ser en ökning av dödlighet för de som kollar mer än fem timmar om dagen. Det som ökar är förekomsten av lungembolism, alltså blodproppar i lungorna, som är potentiellt livsfarligt.

Nu kanske du invänder att fem timmars tv låter väldigt mycket, och att det inte är många som kollar så mycket. Det kanske du har rätt i, men deltagarna i den här undersökningen rapporterade sina tv-vanor redan på åttiotalet. Sedan dess har det hänt mycket, men det är inte säkert att sättet vi konsumerar media i dag är nyttigare.

Framför allt så är det inte hälsosamt att kolla mycket i sträck, vilket alla som fastnat i en serie säkert gjort sig skyldig till. Att sitta och stirra i sin mobil timmar i sträck räknas tyvärr också, då det verkar vara stillasittandet i sig som är boven i dramat.

Så vad kan du göra för att undvika farorna, och fortsätta att trycka en säsong Orange Is The New Black per kväll? Jo, du får helt enkelt se till att röra dig mer. Blodproppar skapas nämligen oftare när blodet saktar ner när du är inaktiv. Så gå upp och stretcha lite minst en gång i timmen, eller spänn och slappna av benmusklerna några minuter då och då. Eller ta en promenad, för din favvoserie finns ju trots allt kvar i morgon.

En ganska otippad sak som kan vara farlig är att trimma näshåren. Däremot är det närmast nyttigt att bita på naglarna.

Tittar du mycket på tv?