Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skulle jorden gå under om månen plötsligt försvann?

- 29/07/2016, 14:03
Vad skulle hända om månen plötsligt försvann?
1 av 2

Vad skulle hända om månen plötsligt försvann?

TT/ Montage

Vi skulle förlora tidvatten och kanske skulle våra årstider försvinna. Men annars skulle vi antagligen klara oss ganska bra.
2 av 2

Vi skulle förlora tidvatten och kanske skulle våra årstider försvinna. Men annars skulle vi antagligen klara oss ganska bra.

AP

Den hänger ju mest runt där uppe, månen, och är väl inget man egentligen tänker på. Men vad skulle hända om den plötsligt försvann?

Först av allt: Månen kommer med allra största sannolikhet inte försvinna i morgon. Chansen är faktiskt asymptotiskt närmande sig noll. Men vad skulle egentligen hända om den ändå, mot alla odds, plötsligt bara var borta?

Precis det här har Live Science tagit reda på, och de har dåliga nyheter för dig som gillar tidvatten.

Tidvatten är nämligen den största förändringen som skulle ske vid vår närmaste himlakropps försvinnande. Det är ju månens gravitation som gör att havet stiger och sjunker. Det här är kanske inte en superförlust för dig personligen, men tidvattenzonen är faktiskt ett eget ekosystem. Utan tidvatten skulle alltså många av zonens djur och växter antagligen försvinna.

En annan effekt, som dock skulle ligga långt fram i tiden, är att våra årstider skulle kunna försvinna. Våra stabila årstider beror på vår planets lutning. Utan den stabilitet som månen ger så skulle andra större himlakroppar börja rycka i jorden. Detta skulle kunna få effekten att jorden flippade över som en pannkaka, och den del som då pekar bort mot solen skulle få evig natt och vinter. Men det här skulle ta ett tag, antagligen sisådär ett par miljoner år.

Så utan månen skulle våra liv fortsätta ungefär som vanligt, fast utan tidvatten och med potentiellt oändlig senhöst. Men visst vore det ändå lite trist?

Visste du att Big Bang-teorin kan vara fel? Och det här med stjärntecken och astrologi, finns det något vetenskapligt stöd för det?

Skulle du sakna månen?