Rymden – Alla våra artiklar om universum – Nyheter24

De relativt tomma områdena i universum som finns utanför himlakropparnas atmosfärer är rymden. Med himlakropp menas naturliga föremål i rymden, vilket till exempel skulle kunna vara en stjärna, en planet, en måne, en asteroid eller en komet.

Det är svårt att avgöra exakt vart rymden börjar då jordens atmosfär blir gradvis tunnare utan någon tydlig gräns. Fédération Aéronautique Internationale (FAI), som är en internationell organisation vars syfte är att främja astronautisk verksamhet, definierar Karmanlinjen som gränsen för rymden. Karmanlinjen är en tänkt yta ungefär hundra kilometer ovanför vattenytan. 

FAI satte igång sin verksamhet 1905 med huvudkontor i Schweiz. John Grubbström från Sverige var president 2010-2016.

igår 06:30
Tre amerikaner, en ryss och en raket.
1 Mar, 04:46
Rymdsonden Odysseus har sagt "hej och tack" från månen, tillsvidare. Batterierna tog slut samtidigt som jorden fick en halvlyckad selfie av sondens undersida, med en liten bit av jorden och solen i bakgrunden.
27 Feb, 11:02
För regissören Johan Renck är science fiction-filmen “Spaceman” egentligen en film om vem han själv var tidigare i sitt liv. Jag var egotrippad och narcissistisk, mina drömmar överskuggade allt, det kostade mig relationer och kontakten med mina föräldrar, säger han till TT.
24 Feb, 05:14
Astronomer har hittat tre tidigare okända minimånar i vårt solsystem, två av dem i omloppsbana runt planeten Neptunus och en i närheten av Uranus.
23 Feb, 01:22
För första gången har en privat sond landat på månen. Jag vet att det här var en nagelbitare, men vi är nu på månens yta och vi har signal.
23 Feb, 00:52
För första gången har en privat sond landat på månen. Jag vet att det här var en nagelbitare, men vi är nu på månens yta och vi har sändarsignal, sade sondtillverkaren Intuitive Machines vd efter landningen.
22 Feb, 20:04
En fråga som har gäckat astronomer sedan 1987 har fått sitt svar. Med toppmodern utrustning har ett internationellt forskarlag penetrerat ett tätt lager av rymdstoft – och funnit en neutronstjärna. Vid sidan om svarta hål är det de mest exotiska objekt vi har i universum, säger astrofysikern Claes Fransson.
22 Feb, 13:10
Satelliter i omloppsbana runt jorden bidrar till rymdskrot. Astronomen förklarar hur farligt det är och vad som kan vara förödande för oss.
21 Feb, 09:12
Spioner från främst Ryssland är ett stort säkerhetshot mot Sverige, enligt Säpo. Vi ser mycket mer inresande personer knutna till underrättelsetjänster, säger Daniel Stenling, chef för kontraspionage. Med Natomedlemskapet kan det hotet öka ytterligare.
19 Feb, 06:02
Noomi Rapace fick ligga i hårdträning för sin roll som astronaut i nya Apple Tv+-serien "Constellation". Det är bland det tuffaste jag har gjort, säger hon.
18 Feb, 12:38
Marcus Wandt har landat i Sverige. Klockan 12.28 flög först två Jas-plan lågt över Bromma flygplats och strax därefter landade planet med den svenske astronauten.
16 Feb, 07:58
Den svenske astronauten Marcus Wandt kommer till Sverige på en blixtvisit. Han landar på söndag på Bromma, eskorterad av två Jas 39 Gripen. Wandt landade på jorden i fredags efter att ha tillbringat 17 dagar på rymdstationen ISS tillsammans med tre andra astronauter.
15 Feb, 21:38
Den hemliga militära utrustning som Ryssland ska ha skickat upp i rymden är ett vapen som kan skjuta ned satelliter, men inte orsaka fysiska skador på jorden.
15 Feb, 18:20
Ryssland har skjutit upp hemlig militär last i rymden. Men medieuppgifter om att kärnvapen ska placeras där väcker stora frågor. Det finns många "om", säger analytikern Karl Sörenson, som understryker att det ligger i ryskt intresse att västvärlden oroas.
15 Feb, 08:10
USA:s senaste satsning för att landa på månen är nu på väg. Om IM-1 från Intuitive Machines klarar resan blir den i nästa vecka den första privata sonden på månen.
14 Feb, 20:02
De republikanska larmen om ett "allvarligt säkerhetshot" riktat mot USA handlar enligt uppgifter till ABC News om att Ryssland vill placera kärnvapen i rymden.
14 Feb, 19:54
Titta upp – inom en vecka kraschar en satellit på jorden. 52 kilo tunga delar kan landa i stort sett var som helst. Men risken att den skadar någon är så gott som obefintlig, enligt Europeiska rymdstyrelsen (ESA).
14 Feb, 08:00
Mads Mikkelsen spelar en bonde som slåss mot övermakten i hyllad dansk film och Noomi Rapaces liv förändras efter en olycka i rymden i AppleTV+:s nya storsatsning. Här är veckans filmer och serier.
12 Feb, 19:26
Svenske astronauten Marcus Wandt är tillbaka i Europa efter sin rymdresa. Flera veckor av tyngdlöshet har lämnat sina spår, inte minst fysiskt. Känslan av att skinnet är gjort av bly har jag aldrig känt förut, säger han från en anläggning i tyska Köln.
10 Feb, 13:18
Sverige betalade över 400 miljoner kronor för att den svenske astronauten Marcus Wandt skulle få följa med till Internationella rymdstationen (ISS). Det var en helt overklig upplevelse, säger Wandt i sitt första möte med journalister efter rymdresan.
1 2 3 4 ... 22