Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Knölvalar är havets hjältar – slåss mot späckhuggare

- 01/08/2016, 10:02
Knölvalar är riktiga hjältar, som går in och räddar djur som attackeras av späckhuggare.
1 av 2

Knölvalar är riktiga hjältar, som går in och räddar djur som attackeras av späckhuggare.

Pixabay/ Montage

Men de gör det antagligen för att de inte är säkra på om offret är en knölval eller inte.
2 av 2

Men de gör det antagligen för att de inte är säkra på om offret är en knölval eller inte.

Pixabay

Vem visste att knölvalen var en sådan hjälte, och dessutom riktigt tuff? Vem ger sig annars in i en fight med havets största badass?

Alla behöver en hjälte, och havet har sin egen: Knölvalen! Det är The Science Explorer som skriver om det gigantiska djurets heroiska insatser.

Det man har sett är att knölvalen räddar massa andra marina däggdjur från späckhuggare. Späckhuggare jagar i grupp och är havet kanske mest effektiva och badass jägare. Inga man bara hoppar på lite på skämt, alltså.

Från ingenstans dundrar knölvalarna in när späckhuggarna fångat ett byte, och sina stora fenor som vapen slår och plaskar de åt späckhuggarna så att de både tappar fokus och vilja att fortsätta attackera.

Det verkar inte spela någon roll för knölvalen om det är en annan typ av val eller en säl som är utsatt för attacken, utan de hjälper till oavsett. Knölvalen får ingen direkt nytta av att rädda dessa djur, faktum är att de ju snarare utsätter sig för fara genom att fightas med späckhuggare. Det kan alltså verka som att knölvalarna gör det här av ren välvilja, bara för att vara hjältar. Är det så?

Antagligen är det inte riktigt så hjältemodigt. Forskare tror att det antagligen är så att knölvalar reagerar på späckhuggsjakt i sig, och går in för att bryta upp det. Späckhuggare attackerar ju knölvalar ibland, särskilt kalvarna, och för knölvalarna är det bättre att stoppa jakten en gång för mycket än en gång för lite.

Knölvalarnas heroism beror alltså antagligen på att de inte riktigt orkar kolla upp om bytet är en artfrände eller ej, utan bara attackerar ändå. Antagligen finns det rätt mycket sälar som är väldigt glada för det.

Andra djur som helt osjälviskt hjälper till är exempelvis kackerlackan, vars mjölk skulle kunna bota världssvälten, och parasitmaskar, som kan bota MS.

Visst är knölval bästa djuret?