Människor och maskar – mer lika än man tror
Äntligen finns en förklaring på varför din polare är liiite lik en mask.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Det är inte lätt att undvika existentiell ångest om man har koll på vad som händer inom vetenskapen. Som om det inte vore nog med att vi när som helst kan träffas av ett svart håls dödsstråle, har forskare dessutom kommit fram till att du antagligen inte behövs på ditt jobb. Nu kommer Science med dödsstöten: Du är hyfsat lik en plattmask.
Några av kroppens mest fantastiska celler är ju stamcellerna, som har förmågan att utvecklas till en mängd olika typer av celler. Man har sedan tidigare vetat hur det här går till hos människor, men eftersom det är så avancerat har det ansetts vara unikt för mer utvecklade arter som vi.
Nu har forskare kollat på plattmaskar, som har ett väldig stor andel stamceller. Den här egenskapen gör att de kan regenerera vilken del som helst på kroppen. Det man såg när plattmaskens stamceller studerades var att de fungerade väldigt likt människans. Vi är alltså långt mer lika än vad man tidigare trott.
Det coola med den här upptäckten är att om den här funktionen fungerar likadant i både plattmaskar och människor, som trots allt är väldigt olika varandra, så fungerar det antagligen likadant hos alla djur. Det är alltså början på att hitta något som är samma för alla världens djur, och därför ett stort steg för att förstå mer om hur vi alla hänger samman.
Andra häftiga djur är fregattfågeln och knölvalen. Vilken är din favorit? Och tänk på det här innan du ställer fram en musfälla: Möss kan känna empati.