Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fel tankar kan göra dig sjuk – koppling mellan kropp och själ hittad

- 18/08/2016, 16:21 -
Dina tankar påverkar dig lika mycket som faktiska situationer.
1 av 2

Dina tankar påverkar dig lika mycket som faktiska situationer.

Pixabay/Montage

Men man har hittat den neurologiska förklaringen till att yoga lugnar dig.
2 av 2

Men man har hittat den neurologiska förklaringen till att yoga lugnar dig.

Pixabay

Det här förklarar både hypokondri och yoga, och det är riktigt häftigt.

Känner du någon som alltid tror att den är sjuk, en riktig hypokondriker? Om man kollar på den människans hjärna, så visar det sig ofta att den faktiskt är sjuk på riktigt. The Science Explorer skriver om den nya undersökningen, som vetenskapligt hittat länkar mellan kropp och själ.

Det är ett forskarteam vid universitetet i Pittsburgh som hittat det nätverk som kopplar samman hjärnbarken med körtlarna som producerar adrenalin. Körtlarna sitter över njurarna, så det är en bra bit från hjärnan. Adrenalin är det som kopplar på alla stressreaktioner när vi hamnar i kniviga situationer.

Det man nu har sett att du faktiskt inte behöver befinna dig i fara för att hjärnan ska reagera som att du sitter riktigt i klistret. För hjärnan är alltså ingen skillnad på att vara jagad av en björn eller bara känna sig extremt stressad på jobbet. Det här betyder att det som "bara sitter i skallen" faktiskt påverkar kroppen lika mycket som verkliga händelser. Depression, ångest, stress och andra psykiska besvär ger alltså mätbara effekter på din kropp.

En annan ganska cool upptäckt är att man även hittat de kopplingar mellan hjärna och adrenalinkörtlar som lugnar ner adrenalinproduktionen, och därför gör att vi blir mindre skadade av våra tankar. Dessa områden i hjärnan styr bland annat rörelser och balans i överkroppen. Det här kan förklara att stabiliserande träningsformer, som exempelvis yoga, kan ha en lugnande effekt på hjärnan.

Enligt Peter L. Strick, som ledde studien, har de nu hittat hur stress och depression hänger ihop rent neurologiskt. Den här upptäckten kan få stora effekter för hur man behandlar en mängd psykiska diagnoser och hur man ser på de fysiska effekter som de ger.

Har du druckit ordentligt i dag? Om inte, så kanske du är lite dummare än vad du behöver vara. Och har du koll på hur gulliga hammarhajar egentligen är?

Tänker du fel ibland?