Onsdag 22 Sep
Stockholm

Pyttesmå svarta hål kan var på väg mot jorden – så påverkas du

Jorden kan träffas av pyttesmå svarta hål. OBS: Det är inte så här det kommer att se ut!
1 av 2
Jorden kan träffas av pyttesmå svarta hål. OBS: Det är inte så här det kommer att se ut!. Foto: TT/Montage
Om hålen finns kommer de att passera genom jorden utan att lämna några större avtryck.
2 av 2
Om hålen finns kommer de att passera genom jorden utan att lämna några större avtryck. Foto: TT

Det är inte säkert att de finns, men om de existerar är det nästan säkert att de ibland kommer hit. Och de kan ge oss problem.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den ganska läskiga tanken att vi omges av massor av svarta hål vinner nu mark inom vetenskapen, skriver IFLScience. Dessutom verkar det som att de kanske kan komma hit, och stöka till det för oss.

Svarta hål är ju massa som pressats samman så extremt mycket att den starka gravitationen gör att inte ens ljus kan slippa ut. Eftersom de har så hög densitet så är de väldigt tunga.

Ett minihål med samma storlek som en punkt i den här texten skulle väga lika mycket som månen, men de skulle vara ganska ovanliga. Långt fler skulle svarta hål som vägde ungefär som en asteroid vara, och de skulle vara ungefär lika stora som en atom.

Men man vet alltså inte om dessa småhål verkligen finns. Teorin är i stället ett sätt att försöka förklara vad mörk materia, den mystiska massa som man tror att 80 procent av universum består av, kan vara för något. Forskare är hyfsat säkra på att mörk materia finns, och att den ger 20 procents extra gravitation till resten av massan, men man har misslyckats med att hitta den.

De här hålen skulle inte ha formats på samma sätt som vanliga svarta hål, som ju skapas när stjärnor kollapsar. De små hålen skulle i stället uppstått strax efter big bang, och svischar nu runt i rymden som små kulor.

Den tyngre sorten, som alltså väger som vår måne, skulle kunna orsaka rätt mycket skada om det råkade ramla in i vår del av vintergatan. Det skulle antagligen slå ut en del satelliter och det skulle antagligen vara riktigt trist om det träffade en människa. De här skulle dock hända extremt sällan, en gång sisådär vart hundrade miljonte år. De mindre skulle däremot träffa oss ungefär en gång vart tusende år, men skulle bara märkas om du var precis bredvid när det hände. Inte så farligt kanske, men en ganska häftig tanke.

De här svarta hålen är alltså ingen superkatastrof, om de ens finns, men de kan vara en riktig mardröm för vetenskapen. Om hypotesen stämmer, och mörk materia består av svarta hål, så kanske det bara påverkar oss genom gravitation. Vi kan då kanske aldrig observera det, och stöter då på ett olösligt vetenskapligt problem. Det är nog för att ge hela horder av fysiker riktigt rejäla mardrömmar.

Vill du veta fler coola saker? Forskare har ganska bra koll på hur aliens kan se ut. Och sluta aldrig lära dig nytt, eftersom daglig läsning kan göra att du lever längre.

Tror du att det här stämmer?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela