Kanske kan införandet av tredagarshelg rädda världen, eller åtminstone göra oss miljövänligare och mer lyckliga.
1 av 2
Kanske kan införandet av tredagarshelg rädda världen, eller åtminstone göra oss miljövänligare och mer lyckliga. - Foto: TT/ Montage
Det skulle bli en stor omställning för hela samhället, men vinsterna är potentiellt jättestora.
2 av 2
Det skulle bli en stor omställning för hela samhället, men vinsterna är potentiellt jättestora. - Foto: AP

Skippa måndag – rädda världen

Längre helg, mindre utsläpp, bättre hälsa och i förlängningen en räddad värld. Win, win, win och win!


För att rädda världen är det en bra idé att skippa måndagar, och ta en extra dag helg. Det här menar åtminstone Alex Williams, vid City University London, i The Conversation. Det låter kanske lite märkligt, men forskaren har många argument för sin tes.

Tanken är att en dag mindre arbete i veckan ska spara in massor på miljön, då pendlingen till jobbet blir mindre. Dessutom skulle industrier och arbetsplatser inte behöva köras, värmas eller kylas. Det verkar även som att vi är miljövänligare på helgen, då vi har tid att göra mer informerade beslut.

Andra studier visar att mer ledighet gör oss till lyckligare människor. Det här kanske känns självklart för alla som verkligen inte ville gå upp i morse, men en svensk studie visar att vi även blir mer produktiva av att jobba mindre. Mindre arbetstid betyder även mindre sjukdom, kanske för att mer ledighet gör att människor hinner ägna sig åt mer emotionellt meningsfulla sysslor som att umgås med familj och vänner, hobbies eller andra saker som man verkligen gillar.

Hur skulle då det här lösas praktiskt? Williams tänker sig att med ökade tekniska framsteg kommer allt fler jobb kunna göras maskinellt. Därför kommer färre människor att behöva göra slitsamma jobb, och det krävs överhuvudtaget färre människors arbete för att få samhället att fungera. Det kan verka som en dålig sak att jobben blir färre, men forskaren menar att det här är exakt vad världen behöver. De vill ha en medborgarlön, så människor har en grundlön, och därigenom ska mindre arbetstid inte göra att människor får mindre pengar.

Det skulle krävas en väldigt stor omställning för att ställa om hela samhället till en fyradagarsvecka, men det är en modell som verkar ha många fördelar. Om vi i förlängningen skulle rädda miljön, vår hälsa och se till att planeten överlever, kanske det är värt drastiska metoder?

Att leka lagom mycket med sina barnbarn är bra för hälsan, men det finns en gräns där det börjar bli farligt. Och visste du att morgnar faktiskt kan göra dig sjuk?

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du skippa måndagar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Malmö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Davidshallsgatan", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

1 timme sedan
Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

1 timme sedan
Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.