Vi har kanske atombombat oss in i en ny geologisk tidsålder

- 25/08/2016, 16:31

TT NYHETSBYRÅN

Det verkar som att vi lever precis i en ny tidsålders gryning, och att det är vi som orsakat det.

Det verkar som att det kanske blåser upp till storm i världens geologikretsar. Anledningen? Anthropocene, såklart!

Anthropocene är nämligen namnet på en ny geologisk tidsålder som Anthropocene Working Group beslutat sig för att börja arbeta för. Men, som Science skriver, så är de inte oemotsagda. De riktiga tungviktarna inom fältet är ju, som alla såklart redan vet, International Commission on Stratigraphy (ICS) och de är inte nöjda.

Speciellt med den här tidsåldern är att den ska starta på den punkt i tiden när människans påverkan på planeten verkligen tog fart. Efter 1940-talets atombomber och allt större förbränning av fossila bränslen så har människan lämnat permanenta spår efter sig i de geologiska lagren, och det markerar alltså en ny tidsålder.

Motståndarna är inte emot tidsåldern som sådan, men tycker att det är för tidigt att lägga dess start just 1945. I vanliga fall så jobbar de ju med tidsspann om miljontals år, så decennier är verkligen ett väldigt litet urval.

Andra förslag på när tidsåldern ska börja i stället är 1610, då pollen från den amerikanska kontinenten kom till Europa för första gången eller kanske till och med så tidigt som för 7 000 år sedan då människor för första gången började hugga ner skogar i större skala.

Att lägga starten till 1945 kan ses som ett politiskt beslut, vilket inte passar så väl ihop med vetenskapen, men ICS är oroliga för att få väldigt mycket kritik om de motsätter sig. Risken är nog inte så himla stor, eftersom geologi, trist nog, sällan blir löpsedlar.

Anthropocene Working Group ska nu ut och samla in prover för att bevisa sin tes om att vi lever i en alldeles ny tid, och det vore ju trots allt lite kul om de hade rätt. Det känns ju fräschare att leva i något nytt än i tjatiga gamla Holocen. Eller hur?

Bruket av fossila bränslen markerar kanske starten av Anthropocene, men nu har faktiskt ett helt fossilfritt plan lyckats flyga jorden runt. Och något helt annat: Visste du att pyttesmå svarta hål kan vara på väg hit genom rymden?

Vill du leva i Anthropocene?