Måndag 27 Sep
Stockholm

Tid med barnbarn kan skydda mot demens – men det finns en hake

Att hänga med barnbarnen kan vara positivt för din hälsa. Bland annat kan det motverka Alzheimers.
Att hänga med barnbarnen kan vara positivt för din hälsa. Bland annat kan det motverka Alzheimers. Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Det är ofta trevligt att umgås över generationsgränserna, men för mycket tid med livets efterrätt kan faktiskt öka risken för vissa sjukdomar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att hänga med släkten kan både vara härligt och något av en plåga, men det verkar som att det även finns faktiska effekter på din hälsa. Åtminstone om släkten som du umgås med är dina barnbarn.

Det är en australiensisk studie, som Alzeheimer.net skriver om, som för första gången har kollat på sambandet mellan barnbarn och deras mor- och farföräldrars kognitiva hälsa. Och man har sett att det både finns positiva och negativa effekter.

Om man träffar sina små guldklimpar ungefär en dag i veckan har forskarna sett en minskande risk för demenssjukdomen Alzheimers, vilket ju låter som en riktigt bra deal. Men, och självklart kommer det ett men, för mycket tid med barnbarnen kan vara riktigt skadligt för den äldre generationen.

Äldre kvinnor som spenderar mer än fem dagar i veckan tillsamman med barn har en ökad risk för att drabbas av neurodegenerativa sjukdomar, som exempelvis Parkinsons.

I lite lagom doser så är dock barnbarn ett riktigt hälsopiller, som förutom att hjälpa mot Alzheimers även verka kunna motverka depression.

Man tror att det här beror på att barnbarn helt enkelt är trevliga och sociala, och kan motverka den känsla av ensamhet som många äldre drabbas av. Forskarna är till och med vänliga nog att föreslå lite aktiviteter, för att du ska kunna vrida ur största möjliga hälsoeffekt ur dina barnbarn. Förslagen är bland annat att campa i trädgården eller att spela kort.

Men se till att inte gå till överdrift. För mycket av det goda verkar ju verkligen inte vara en bra idé.

Om du vill leva riktigt länge, verkar det som att du ska se till att läsa mycket böcker. Och har du gått på de här fem myterna om hjärnan?

Tror du att din familj är bra för din hälsa?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela