Torsdag 6 Maj
Stockholm

Galna uppfinningen: Djur du kan se rakt i genom

Genomskinliga gnagare låter som sci-fi, men kan faktiskt leda till riktigt bra forskning.
Genomskinliga gnagare låter som sci-fi, men kan faktiskt leda till riktigt bra forskning. Foto:

Det låter kanske bara som en sjuk grej, men genomskinliga djur kan faktiskt vara ett stort vetenskapligt framsteg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Forskare har nu hittat ett nytt sätt att studera nervsystemet hos råttor – de har helt enkelt gjort dem genomskinliga. Science skriver om forskningen som kan verka bara knasig men som faktiskt kan visa sig väldigt viktig.

Det fina med helt genomskinliga djur är att man nu kan studera nervsystemet på ett sätt som tidigare varit helt omöjligt. Eftersom kroppen är ett så komplext system förstörs det alltid till viss del även vid den försiktigaste av obduktioner. En helt genomskinlig kropp löser det här problemet.

Proceduren har fått det festliga namnet uDISCO. Den går till så att man helt enkelt använder olika lösningsmedel för att ta bort de delar som gör allt från ben till hjärna synligt. Efter behandlingen går det att se rätt igenom de behandlade kroppsdelarna.

Det har sedan tidigare funnit liknande behandlingar, men det som skiljer uDISCO från dem är att det är mycket snabbare. Med uDISCO blir en kropp genomskinlig inom några dagar, medan tidigare metoder krävde veckor eller månader.

Det låter kanske som något ur fantasins värld, men är alltså verklighet. Men innan du börjar drömma om ett genomskinligt husdjur, bör du veta att det här bara utförs på avlidna djur. Fast det är kanske lika bra. För djurens skull, om inte annat.

Det finns massor av bluffar där ute, men här är det som vetenskapen vet om att hålla sig ung. Och visste du att pauser kan göra att din hjärna jobbar mer?

Skulle du vilja ha ett genomskinligt husdjur?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela