Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Astronauten var ett år i rymden – blev yngre än sin tvillingbror

- 07/09/2016, 08:22
Första enäggstvillingen i rymden visar något riktigt häftigt om hur tid fungerar.

Första enäggstvillingen i rymden visar något riktigt häftigt om hur tid fungerar.

NASA

Det händer mycket konstigt i rymden, men att det även påverkar tiden är verkligen hur coolt som helst.

När astronauten Scott Kelly åkte upp i rymden för att tillbringa ett år på rymdstationen ISS stannade hans tvillingbror Mark kvar på jorden. Vid Scotts hemkomst upptäckte man att han hade åldrats långsammare än sin bror. Det här låter som något taget ur filmen Interstellar. Hur kan det ens vara möjligt? Det är, inte helt oväntat, Einstein som sitter inne på svaret, rapporterar ScienceAlert.

De flesta har säkert hört talas om Einsteins relativitetsteori. Den säger att tiden är relativ; enligt teorin går tiden långsammare för objekt i rörelse än vad den gör för objekt som står stilla. Dock måste man förstås upp i väldigt höga hastigheter, typ ljusets hastighet, för att detta ska få någon märkbar effekt. En annan sak som påverkar tiden, enligt Einstein, är hur nära du är något som utövar dragningskraft på dig, till exempel planeten jorden. Med andra ord, om du är ute i rymden går tiden en aning långsammare.

Ett tankeexperiment som forskare länge sysselsatt sig med är den så kallade tvillingparadoxen. Tvillingparadoxen går ut på att den ena av två tvillingar lämnar jorden och skjuts upp i rymden med ljusets hastighet. När hen kommer tillbaka har hens tvilling åldrats snabbare och de är inte längre lika gamla.

Scott Kelly har som första astronaut och enäggstvilling fått möjligheten att testa tvillingparadoxen i praktiken. Och den visade sig alltså stämma. När Scott åkte upp i rymden var hans bror Mark sex sekunder äldre än honom – vid återkomsten till jorden var åldersskillnaden istället sex sekunder och fem millisekunder.

Skillnaden på hur fort tiden går på jorden och i rymden är alltså inte speciellt stor – ett år där uppe gav bara Scott Kelly fem extra millisekunder. Faktum är att man inte heller vet hur det påverkar kroppen att spendera så lång tid uppe i rymden. Därför är det inte omöjligt att Scotts kropp kommer att åldras snabbare än brorsans på sikt. Så om du just bestämt dig för att bli astronaut för att kunna leva lite längre får du nog tänka om, men att det överhuvudtaget fungerar är ju väldigt häftigt.

Gläd er hundmänniskor! Hundar är smartare än vi tidigare trott. Och visste du att förkylningen ursprungligen kom från kameler, och att det faktiskt är riktigt dåligt för oss?

Skulle du vilja åka till rymden?