Det här ser din hund när den kollar på tv

- 12/09/2016, 15:40
Har du någon gång undrat vad din hund ser när den kollar på tv? Nu har forskare försökt ta reda på det.
1 av 2

Har du någon gång undrat vad din hund ser när den kollar på tv? Nu har forskare försökt ta reda på det.

Pixabay/ Montage

En av hundars favoritsaker är att titta på andra hundar.
2 av 2

En av hundars favoritsaker är att titta på andra hundar.

Pixabay

Har du märkt att din hund verkar mer intresserad av vissa saker på tv:n än andra? Men hur mycket fattar egentligen hunden? Det har forskarna tagit reda på.

Hur mycket fattar egentligen hundar när det tittar på en tv-skärm?? Och om de tittar, gillar de då vad de ser? Ny forskning, som presenteras på The Conversation, har försökt att ta reda på exakt detta.

Kort sagt kan man säga att hundar gillar att kolla på hundar. Dessutom reagerar de starkt på ljud, så det är troligare att hunden kommer att kolla på skärmen om den hör en hund skälla eller gny.

Färg är extra viktigt för att hundar ska reagera på vad som visas på skärmen. Hundars syn skiljer sig från människors genom att de är dikromatiska. Det betyder att de enbart har två färgreceptorer och enbart ser färger i det blå eller gula spektrat.

Man tror även att den allt bättre upplösningen på våra skärmar attraherar hundar, eftersom de är mycket bättre än oss på att se rörelse. Innan HD är det mycket möjligt att hundar tyckte att bilderna var allt annat är rörliga.

Men gillar då hundar att titta på tv? Det är så klart svårt att säga, men det verkar som att man inte ska mäta hur mycket hunden gillar det i hur lång tid de spenderar framför skärmen. Hundar tenderar nämligen att kolla väldigt kort på tv:n, oavsett om det är ett program de attraheras av eller inte. Den mesta tiden spenderar hundar nämligen på att kolla på absolut inget alls.

Men vad har då denna forskning för betydelse? Jo, om man kan finna de tv-program som hundar gillar så skulle det kunna vara en jättehjälp för hundar som spenderar tid ensamma. Eftersom deras intressespann är så kort bör man fokusera på korta snuttar av färgglada hundar som rör sig mycket och låter.

Det verkar alltså vara en rätt dålig idé att låta din hund välja vilken film ni ska se i kväll. De har uppenbarligen minst sagt speciell smak.

Det här är inte den enda hundforskningen som kommit nyligen. Man har även sett att hundar är mycket smartare än vi tidigare trott. Och allas favvodjur (förutom hunden) är inte längre utrotningshotat!