Det finns fyra personlighetstyper – och den vanligaste är avundsjuk

- 19/09/2016, 09:06 -
Enligt en ny studie är hel 30 procent av oss den avundsjuka personlighetstypen, som mest bryr sig om att andra inte lyckas än att lyckas själv. Trevligt...
1 av 2

Enligt en ny studie är hel 30 procent av oss den avundsjuka personlighetstypen, som mest bryr sig om att andra inte lyckas än att lyckas själv. Trevligt...

Public Domain Image

Är du mer en Baby Spice, AKA Optimisten.
2 av 2

Är du mer en Baby Spice, AKA Optimisten.

TT NYHETSBYRÅN

En ny studie menar att de allra flesta människor är en av fyra personlighetstyper, och att de allra flesta är av den avundsjuka sorten.

Enligt en ny studie från Spanien så kan hela 90 procent av alla människor delas in i bara fyra personlighetskategorier. Typerna är den optimistiska, den pessimistiska, den tillitsfulla och den avundsjuka. De tre första kategorierna representerar ungefär 20 procent av befolkningen var, medan de avundsjuka är hela 30 procent.

Vad skiljer då typerna från varandra? Då studien handlar om hur man beter sig när man interagerar med andra, är det lättare att exemplifiera med beteende.

Den optimistiska tror att ens medmänniskor kommer att göra det bästa valet för alla, medan den pessimistiska själv väljer det alternativ som den uppfattar som minst dåligt. Den tillitsfulla kastar sig in i alla typer av samarbeten, och där är själva samarbetet viktigare än om de faktiskt vinner. Den avundsjuka, som då är den vanligaste gruppen, bryr sig inte egentligen om hur bra de har gjort något bara de har gjort det bättre än alla andra.

Grupperna "hittades" av den algoritm som forskarna använde för att analysera studiens material, som bestod av massor av intervjufrågor och moraliska dilemman som de hundratals deltagarna svarat på. Man har alltså inte kommit på kategorierna innan och sen pressat in deltagarna i den de var mest lik, utan kategorierna kom först.

Alla som är lite bra på matte har snabbt insett att det saknas tio procent, och det här är forskarna medvetna om. De tänker sig att dessa procent ska täcka alla undergrupper och människor som absolut inte passar in i de fyra stora grupperna.

Även om vissa av personlighetstyperna inte verkar så trevliga så hoppas forskarna genom sin kartläggning att man ska kunna förbättra samarbete och finna det bästa sättet att fungera bättre i grupper. Eller, i förlängningen, skapa mer humaniserade robotar som tänker och agerar mer likt oss.

Mer om studien, på engelska, finns på The Science Explorer.

Något annat som är väldigt mänskligt är att ljuga, men hur kommer det sig att vi gör det egentligen? Vetenskapen har kanske ett svar. Och det verkar som att det bästa du kan göra för din hjärna är att låta den ta en liten paus i bland. Tänk mindre, kom på mer, helt enkelt.