Känner du dig lite tom ibland? Det här kan vara förklaringen

- 26/09/2016, 09:54
Du har aldrig rört vid någon, någonsin. Du är nämligen ett stort tomrum, i en värld av tomrum.
1 av 2

Du har aldrig rört vid någon, någonsin. Du är nämligen ett stort tomrum, i en värld av tomrum.

Pixabay/ Montage

Det vi känner är i stället våra elektroners elektriska fält som puttar undan andra elektriska fält.
2 av 2

Det vi känner är i stället våra elektroners elektriska fält som puttar undan andra elektriska fält.

Pixabay

Ibland är vetenskap så sjukt deppigt. Tur att det samtidigt är galet fascinerande!

Ok, är du redo för det här? Du har aldrig någonsin rört vid något – just nu rör din rumpa inte stolen du sitter på eller dina fötter marken. Dina händer rör inte telefonen du läser det här på och, kanske värst av allt, du har aldrig någonsin klappat en katt.

Alltså, det känns ju som att du tar på allt det här men på atomnivå så är det något helt annat som händer. Du kan faktiskt inte röra vid något, eftersom du till 99.9999999 procent består av tomrum.

Alla atomer i din kropp består av atomkärna och elektroner. Om storleken på en atomkärna skulle vara stor som en nöt så skulle hela atomen vara stor som globen, så det är rätt mycket tomrum vi snackar om. Faktum är att om man skulle ta bort allt tomrum ur alla våra atomer så skulle vi få få plats i en sockerbit. Och med "vi" så menar jag hela mänskligheten. I en (1) sockerbit!

Så varför glider inte dina fingrar rätt igenom din dators tangentbord och varför måste vi ha dörrar, när allt tomrum borde kunna göra att vi bara kan glida igenom alla väggar? Svaret är att vi måste tänka om vad "tomrum" egentligen är.

Det som verkar tomt är egentligen fyllt med kvantfält och olika former av energi. Och även om våra atomer mest är tomrum, så är de ändå rätt solida.

Tänk dig atomen som en fläkt. Så länge fläkten står stilla så ser du allt tomrum. När den är i gång är det samma mängd tomrum i den, men nu så verkar fläkten nästan solid. På samma sätt swischar våra elektroner runt och skapar vad som beter sig som om det vore solitt.

Men elektroner saknar massa, så all din egentliga kropp ligger gömd i dina atomers kärna. Det betyder alltså att du aldrig någonsin har rört vid något eller något. Allt du har känt är dina elektroners elektriska fält som puttar bort deras elektroner.

Så om du känner dig lite kaxig nån gång kan du bara minnas att du är ett stort tomrum, stående på en tom planet i ett universum av tomrum. Allt du någonsin sett skulle kunna få plats i en matsked och du kan aldrig någonsin verkligen röra vid någon.

Mer om dagens stora mind-fuck kan du läsa i Science Alert.

Har du tänkt på att många kärlekspar är väldigt lika? Nu vet vi äntligen varför! Och visste du att vissa forskare hävdar att vi kan rädda världen genom att skippa måndagar.

Känner du dig obetydlig nu??