Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hur håller du tandborsten? Antagligen gör du fel

- 07/10/2016, 12:39

TT

Och om du borstar fel så kan det faktiskt skada din hälsa.

Visst är det jobbigt när man inser att man har gjort något fel hela sitt liv? Vissa saker spelar kanske inte så himla stor roll, men när det gäller tandborstning kan det vara värt att se till att du verkligen gör på rätt sätt.

Tricket för att få riktigt rena tänder är att ha bra teknik och att borsta ofta. Viktigast är att borsta på kvällen, eftersom du då blir torrare i munnen.

När det gäller teknik så har nog många av oss hållit i tandborsten på fel sätt hela livet. Rätt sätt är, enligt forskaren Lance Vernon, att hålla tandborsten som du skulle hålla en penna. Det är rätt långt i från det grabbatag som de flesta använder.

Håll tandborsten rätt

Skälet till detta är att dina tänder, och framför allt ditt tandkött, är rätt känsliga saker. När du håller med hela handen så är risken att du trycker för hårt.

Det är superviktigt att ta hand om sina tänder, eftersom dålig tandhälsa är kopplat till massa annan ohälsa i kroppen. Om du har mycket problem med tänderna är det lätt att du äter mjukare mat, och därför minskar ditt intag av nyttiga, men svårtuggade, grönsaker och frukter.

Om det går så långt att du tappar tänderna kan det leda till sämre självförtroende och sämre livskvalitet. Och då har vi inte ens nämnt tandvärk, som kanske är det vidrigaste som finns.

Det är inte helt lätt att lära om hur man ska hålla tandborsten, men det är absolut inte omöjligt. Och om det känns helt fel med penngreppet, så kan du såklart borsta med ditt gamla vanliga grepp. Se bara till att ta det riktigt försiktigt!

Läs mer, på engelska, i The Conversation.

En annan sak som inte är så bra för dina tänder är läsk. Vet du vad som händer i din kropp om du dricker det varje dag? Och vågar du testa hur allmänbildad du är?