- Foto: TT

Hur håller du tandborsten? Antagligen gör du fel

Och om du borstar fel så kan det faktiskt skada din hälsa.


Visst är det jobbigt när man inser att man har gjort något fel hela sitt liv? Vissa saker spelar kanske inte så himla stor roll, men när det gäller tandborstning kan det vara värt att se till att du verkligen gör på rätt sätt.

Tricket för att få riktigt rena tänder är att ha bra teknik och att borsta ofta. Viktigast är att borsta på kvällen, eftersom du då blir torrare i munnen.

När det gäller teknik så har nog många av oss hållit i tandborsten på fel sätt hela livet. Rätt sätt är, enligt forskaren Lance Vernon, att hålla tandborsten som du skulle hålla en penna. Det är rätt långt i från det grabbatag som de flesta använder.

Håll tandborsten rätt

Skälet till detta är att dina tänder, och framför allt ditt tandkött, är rätt känsliga saker. När du håller med hela handen så är risken att du trycker för hårt.

Det är superviktigt att ta hand om sina tänder, eftersom dålig tandhälsa är kopplat till massa annan ohälsa i kroppen. Om du har mycket problem med tänderna är det lätt att du äter mjukare mat, och därför minskar ditt intag av nyttiga, men svårtuggade, grönsaker och frukter.

Om det går så långt att du tappar tänderna kan det leda till sämre självförtroende och sämre livskvalitet. Och då har vi inte ens nämnt tandvärk, som kanske är det vidrigaste som finns.

Det är inte helt lätt att lära om hur man ska hålla tandborsten, men det är absolut inte omöjligt. Och om det känns helt fel med penngreppet, så kan du såklart borsta med ditt gamla vanliga grepp. Se bara till att ta det riktigt försiktigt!

Läs mer, på engelska, i The Conversation.

En annan sak som inte är så bra för dina tänder är läsk. Vet du vad som händer i din kropp om du dricker det varje dag? Och vågar du testa hur allmänbildad du är?

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du rätt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Ett par i Malmö kan vräkas efter att ha slarvat med sopsorteringen. I en intervju med Hem & Hyra säger hyresvärden att slarvet tyder på att det finns "en massa bråte" i lägenheten.

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.