Onsdag 25 Maj
Stockholm

Amelie var med om traumatisk gynundersökning: “Det är du som har valt det här"

Amelies gynundersökning blev en traumatisk upplevelse.
1 av 3
Amelies gynundersökning blev en traumatisk upplevelse. Foto: Montage/TT
Barnmorskan på Akademiska sjukhuset var hårdhänt och hade inte glidmedel.
2 av 3
Barnmorskan på Akademiska sjukhuset var hårdhänt och hade inte glidmedel. Foto: TT
Det slutar i tårar för Amelie.
3 av 3
Det slutar i tårar för Amelie. Foto: TT

När Amelie skulle byta till hormonspiral slutade det traumatiskt. " Hon bände och tryckte stenhårt" säger Amelie om barnmorskan.

Kommentera (18)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När Amelie i slutet av september besökte Akademiska sjukhuset i Uppsala blev besöket väldigt traumatiskt.

Tre veckor tidigare hade Amelie gjort en medicinsk abort och därför tagit ut sin kopparspiral. Det var nu dags att sätta in en hormonspiral.

Innan läkarbesöket hade Amelie berättat för barnmorskan att hon under lång tid utsatts för traumatiska sexupplevelser som har gjort hennes underliv känsligt. Något som barnmorskan inte verkade ta hänsyn till.

– Jag upplevde att barnmorskan var otroligt hårdhänt med instrumenten. Hon bände och tryckte stenhårt, drog och kved, berättar Amelie för Nyheter24.

“Hon slutade inte”

Inte nog med att Amelie placerades i en trasig gynstol förde barnmorskan in sina fingrar i Amelies underliv utan förvarning, aktsamhet eller glidmedel. Amelie berättar att det gjorde så ont att hon började gråta.

Utan försök att lugna ner Amelie fortsatte barnmorskan vara ovarsam. När livmodertappen skulle öppnas upp fick Amelie stoppa barnmorskan innan hon gick in med instrumenten, för att be henne att använda glidmedel.

– Jag var väldigt spänd och vred mig nästan i stolen vid några tillfällen, men hon slutade inte och gjorde inga tecken på att vara mer försiktig, berättar Amelie.

Trots en paus upplevde Amelie att barnmorskan aldrig försökte lugna henne, och att hon blev ännu mer hårdhänt.

Plötsligt utbrast barnmorskan: “Det är du som har valt det här, att sätta in en spiral, så nu får du sluta”.

Barnmorskans ovarsamhet resulterade i att Amelie blödde väldigt mycket, något som är vanligt vid en spiralinsättning, men hon erbjöds aldrig en binda att stoppa i trosorna.

– Jag var väldigt skakig och ledsen efteråt, och kunde knappt koncentrera mig på något. Bara på vägen hem hade jag dessutom blött igenom trosorna.

“Barnmorskans bemötande under all kritik”

Amelie mår efter omständigheterna bra och har lyckats landa.

– Jag har kommit till insikt i att barnmorskans bemötande var under all kritik. Jag tror jag hade extra ont eftersom jag nyligen hade gjort en medicinsk abort, men det förringar inte barnmorskans dåliga bemötande. Jag kommer förmodligen att anmäla händelsen, men har inte orkat göra det än.

Ska vara en självklarhet att använda glidmedel

RFSU kan inte kommentera det enskilda fallet och vill heller inte svara på huruvida barnmorskan har begått tjänstefel. De menar däremot att det är viktigt att ha en dialog med patienten om hur spiralinsättningen kan kännas, både under och efter.

– När vi är rädda och stressade ökar smärtkänsligheten. Vid en sådan här situation kan smärtan öka för att man inte känner sig trygg och välinformerad, berättar Åsa Enervik, barnmorska vid RFSU-klinikien i Stockholm, för Nyheter24.

Enligt Enervik är det praxis att använda glidmedel vid gynundersökningar.

– Glidmedel ska man använda på instrumenten för annars blir det skav de allra flesta gånger, förklarar Enervik.

Akademiska sjukhuset i Uppsala vill inte kommentera händelsen.

Amelie heter egentligen något annat.

Har du varit med om en jobbig läkarundersökning?
Tack för din röst!
Kommentera (18)
Kopiera länk
Dela