- Foto: Pixabay

Ingen panik, men jordens syreförråd minskar – och ingen vet varför

Man har nu för första gången lyckats mäta syrehalten historiskt, och resultatet är rätt nedslående.


Ok, börja inte hyperventilera nu men det verkar som att jordens syreförråd har minskat märkbart. Det står nu klart efter att syrehalten för första gången mätts och jämförts historiskt.

Men det är faktiskt inte så lätt att mäta hur syrehalten har varierat över årmiljonerna. Syret i vår atmosfär används ju ständigt och binds och frigörs om och om igen. Att kolla på uråldriga iskärnor är kanske ingen superenkel metod, men det är bland det bästa vi har.

Det är nämligen det här ett team från Princeton University har gjort. De har kollat på iskärnor från Grönland och Antarktis och sett att vår halt av syre har minskat med nästan en procent de senaste 800 000 åren.

Den här minskningen påverkar inte livet på jorden ännu, men vi har under de senaste 200 åren konsumerat syre mer än hundra gånger så snabbt som vi gjort tidigare. Droppet i syrehalt har dock pågått mycket längre, och är antagligen kopplade till större klimatförändringar.

Att vårt syre långsamt försvinner låter kanske läskigare än det faktiskt är, men det är ännu en anledning att faktiskt se över hur vi använder vår planets resurser. Inte ens luften vi andas är ju oändlig.

Läs studien i sin helhet i Science.

Om syret börjar ta slut kanske miljardärens Elon Musks plan, att flytta människor till Mars, blir mer och mer vettig. Och visste du att månen antagligen orsakar jordbävningar?

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känns det läskigt?
Tack för din röst!