Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

10 grejer du inte visste om din hjärna

- 18/10/2016, 09:49
Hjärnan är ett helt fantastiskt organ. Det tycker åtminstone hjärnan själv.
1 av 4

Hjärnan är ett helt fantastiskt organ. Det tycker åtminstone hjärnan själv.

Christine Olsson / Christine Olsson/TT

Den är förvånansvärt stor och superkrävande rent energimässigt.
2 av 4

Den är förvånansvärt stor och superkrävande rent energimässigt.

Rolf Hamilton

Konsistensen är tydligen som den mjuka versionen av tofu. Yum!
3 av 4

Konsistensen är tydligen som den mjuka versionen av tofu. Yum!

TT NYHETSBYRÅN

Och den är inte färdigutvecklad förrän du är långt in i dina vuxenår. Det förklarar varför tonåringar är som de är...
4 av 4

Och den är inte färdigutvecklad förrän du är långt in i dina vuxenår. Det förklarar varför tonåringar är som de är...

NTB scanpix

Hjärnan, vårt kanske mest fantastiska organ, är även rätt gåtfullt. Här är ett gäng fakta, så att du får lite koll på vad som händer mellan dina öron.

Det florerar massa myter om våra hjärnor, och det verkar inte finnas någon ände på vilka konstigheter vi kan få för oss. Två exempel är drömmar och fantasifoster som spöken. Men även om vår hjärna ofta spelar oss spratt, finns det fantastiska saker om den som vi verkligen har koll på.

1. Din hjärna är väldigt stor...
Den mänskliga hjärnan väger ungefär 1.4 kilo och den tar upp ungefär 80 procent av ditt kranium. Resten av skallen är fylld med blod och cerospjnal fluid och om du skulle mixa hela ditt skallinnehåll (världens värsta smoothie) skulle det bli drygt 1.5 liter vätska.

2. ...och den kostar massor av energi
Hjärnan är ungefär två procent av vår kroppsvikt, men den använder 20 procent av allt syre och en hel fjärdedel av allt socker vår kropp förbrukar.

3. Den har konsistensen av tofu

TofuTT
Ibland har hjärnkonsistens beskrivits som tandkräm, men tydligen är det närmare den mjuka varianten av tofu. Nästa gång du slurpar i dig misosoppa kan du ju fundera lite på det.

4. Våra hjärnor krymper
De senaste femtusen åren har våra hjärnor krympt ungefär tio procent. Det kan bero på att våra hjärnor blivit mer effektiva. En annan teori är att vår mer lättuggade mat gör att vi fått mindre käkar, och därför i förlängningen mindre skallar och hjärnor.

Det finns dock inget som tyder på att vi är mindre intelligenta än våra förmödrar.

5. Rynkor gör oss smarta

Rynkig hjärnaTT
Det är hjärnans rynkiga yta som skiljer oss från djuren och som gör oss smarta. Rynkigare hjärna ger en större ytteryta på hjärnan, och vilket ger en högre intelligens.

Bonusfakta: hjärnrynkorna kallas för sulci, vilket är de små, och gyri, vilket är lite större "åsar" på hjärnan.

6. Vi "använder" bara 10 procent av vår hjärna
Och nej, det betyder inte att vi bara utnyttjar tio procent av vår intelligens men bara tio procent av vår hjärnas celler består av neuroner. Resten, som motsvarar ungefär häften av hjärnans vikt, kallas för glia och är det som sköter synapsernas funktion och tillväxt.

Ganska bra för något som är döpt till "klister" och som fram till för något decennie sedan bara sågs som utfyllnad.

7. Hjärnan börjar som ett rör
Bara tre veckor efter befruktningen så skapas ett litet rör av celler i det pyttelilla fostret. Det är detta rör som senare blir hjärnan. Men det är först i vecka 26 som hjärnan hos fostret börjar att likna hjärnan hos en nyfödd.

8. Tonåringars hjärnor är inte klara

Tonåringars hjärnaTT
Alla tonårsföräldrar som gett upp hoppet om sin avkomma kan slappna av: Det kommer antagligen bli bättre. Detsamma kan väl kanske även sägas till tonåringar. Hjärnan fortsätter nämligen att utvecklas ända till tjugofemårsåldern.

9. Hjärnan är viktigare än vi fattat
Genom historien har den där skumma klumpen mellan öronen allt för ofta förbisetts. Alla från de gamla egyptierna till Aristoteles såg hjärtat som långt viktigare och tänkte mest att hjärnan ansvarade för vårt tal och våra rörelser. De är så blygsamma, de där hjärnorna...

10. Hjärnan slutar aldrig att utvecklas
Länge trodde vi att den vuxna hjärnan förlorat sin förmåga att växa och många har väl hört att vi inte skulle få några nya hjärnceller när vi slutat växa. Det här är dock inte sant.

Hjärnan är verkligen fantastisk och fortsätter att utvecklas och bli bättre, om du fortsätter att utmana den.

Listan är inspirerad av en artikel på Live Science.

Ibland slutar hjärnan att funka, men nu finns en ny och revolutionerande behandling för att bota koma. Och ibland så lurar hjärnan dig – visste du exempelvis att du påverkas av reklam som du inte ens är medveten om att du sett.

Är hjärnan ditt favoritorgan?