Många tycker att spindlar är lite läskiga, men de är även väldigt fascinerande varelser.
1 av 2
Många tycker att spindlar är lite läskiga, men de är även väldigt fascinerande varelser. - Foto: Pixabay
Det visar sig bland annat att de kan höra, trots att de inte har några öron.
2 av 2
Det visar sig bland annat att de kan höra, trots att de inte har några öron. - Foto: Pixabay

Spindlar mer skrämmande än vi tidigare trott – har supersinne

De små krypen, mångas stora skräck, har mer koll på dig än vad vi tidigare trott.


Spindlar är mångas stora skräck, särskilt när de kommer in i ens hem. Många har strategier för att bli av med dem, från att skrika tills någon tar tag i det, jaga dem med dammsugaren eller, mer humant, bara släppa ut dem.

Läskigast är kanske att de kan gömma sig lite var som helst, och nu visar det sig dessutom att de har full koll på exakt var du är. De hör nämligen allt du gör, trots att de saknar öron.

Spindlarnas supersinne är små, fina hår som sitter på deras ben. Forskare har redan tidigare vetat att de här håren kan ta upp olika former av luftvågor. Ljud är ju just precis just det, men det är först nu som man fått reda på att de är tillräckligt känsliga för att plocka upp även de här svaga vågorna.

Det roliga är att spindlarnas förmåga upptäcktes helt av misstag, och skälet var en gnisslande stol som spindlarna reagerade på trots att den var flera meter bort. Innan det här så trodde vetenskapen faktiskt att spindlar var hel döva.

Spindlarna hör dig definitivt, men de lyssnar ju självklart inte på vad du säger. Spindlar förstår ju inte människospråk. Eller?

Hela studien kan du läsa i Current Biology, där du även kan få koll på exakt hur spindlarnas öron på benen funkar.

Om du tycker att det här låter lite läskigt så kan du ju lugna dig med att det finns hjälp att få. Och så är det den lilla detaljen att de allra, allra flesta spindlarna är totalt ofarliga för dig.

Spindlar är kanske ofarliga, men du kan ju alltid vara lite rädd för de här fyra sjukdomarna, som alla kan bli det nya zika-viruset. Dessutom så verkar vår atmosfär läcka syre, utan att någon vet varför. Scary!

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd för spindlar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

1 timme sedan
Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.