Spindlar mer skrämmande än vi tidigare trott – har supersinne

- 18/10/2016, 15:46 -
Många tycker att spindlar är lite läskiga, men de är även väldigt fascinerande varelser.
1 av 2

Många tycker att spindlar är lite läskiga, men de är även väldigt fascinerande varelser.

Pixabay

Det visar sig bland annat att de kan höra, trots att de inte har några öron.
2 av 2

Det visar sig bland annat att de kan höra, trots att de inte har några öron.

Pixabay

De små krypen, mångas stora skräck, har mer koll på dig än vad vi tidigare trott.

Spindlar är mångas stora skräck, särskilt när de kommer in i ens hem. Många har strategier för att bli av med dem, från att skrika tills någon tar tag i det, jaga dem med dammsugaren eller, mer humant, bara släppa ut dem.

Läskigast är kanske att de kan gömma sig lite var som helst, och nu visar det sig dessutom att de har full koll på exakt var du är. De hör nämligen allt du gör, trots att de saknar öron.

Spindlarnas supersinne är små, fina hår som sitter på deras ben. Forskare har redan tidigare vetat att de här håren kan ta upp olika former av luftvågor. Ljud är ju just precis just det, men det är först nu som man fått reda på att de är tillräckligt känsliga för att plocka upp även de här svaga vågorna.

Det roliga är att spindlarnas förmåga upptäcktes helt av misstag, och skälet var en gnisslande stol som spindlarna reagerade på trots att den var flera meter bort. Innan det här så trodde vetenskapen faktiskt att spindlar var hel döva.

Spindlarna hör dig definitivt, men de lyssnar ju självklart inte på vad du säger. Spindlar förstår ju inte människospråk. Eller?

Hela studien kan du läsa i Current Biology, där du även kan få koll på exakt hur spindlarnas öron på benen funkar.

Om du tycker att det här låter lite läskigt så kan du ju lugna dig med att det finns hjälp att få. Och så är det den lilla detaljen att de allra, allra flesta spindlarna är totalt ofarliga för dig.

Spindlar är kanske ofarliga, men du kan ju alltid vara lite rädd för de här fyra sjukdomarna, som alla kan bli det nya zika-viruset. Dessutom så verkar vår atmosfär läcka syre, utan att någon vet varför. Scary!

Är du rädd för spindlar?