Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
2433
reaktioner idag

2016 slår rekord – varmaste någonsin

Siffrorna från september har precis kommit in, och det ser riktigt mörkt ut.

Det ser inte så ljust ut för jordens framtid just nu.

Vi slår nämligen värmerekord efter värmerekord, och 2016 kommer att bli det varmaste året någonsin.

Det var kanske inte med mycket, men även september slog värmerekord. Det börjar bli lite av en vana nu, och det är väldigt oroande.

Det värsta av allt? Den varma september betyder att det nästan är helt säkert att 2016 kommer att ta ett verkligt dåligt rekord.

Värmerekord igen

Nu är det nämligen bara ett mirakel som kan stoppa det här året från att bli det varmaste någonsin. Åtminstone sedan 1880-talet, då industrialismen tog fart på allvar.

Slutsiffran kommer ligga någonstans runt 1.25 grader över medeltemperaturen. Det kanske inte låter så mycket, men det är farligt nära de två grader över medeltemperaturen som många forskar tror kan bli helt katastrofala.

Det ser alltså mörkt ut för jorden, och om vi vill undvika att utrotas som dinosaurierna gjorde, är det dags att göra något åt det. Men vi kanske lyckas att förgöra planeten på andra sätt långt innan dess.

Läs mer om vårt rekord hos NASA.

Dåliga nyheter: Bananen kan vara borta om bara några år. Goda nyheter: Pandorna är inte längre utrotningshotade!

Mer:

Ingen panik, men jordens syreförråd minskar – och ingen vet varför