1 av 2
- Foto: Dan Hansson
2 av 2
- Foto: Michigan State University

Världens mest empatiska land korades – Sverige långt efter

När världens empati mäts, så hamnar vi i Sverige verkligen på efterkälken.


Det är lätt att tro att vi själva är bäst på det mesta, men i en stor undersökning om vilket land som känner mest empati så ligger vi verkligen i bottenskiktet.

Av 63 undersökta länder så kom Sverige på en ganska kass fyrtionionde plats, långt efter exempelvis Danmark som hamnade på en stark fjärdeplats.

Empati, som alltså var det som undersöktes, handlar om hur mycket du känner för andra människor och hur mycket du sätter sig in i andras perspektiv.

Undersökningen var på ytan rätt enorm, med över hundratusen svarande i över 60 länder. När siffrorna kontrolleras så ser man dock att 75 procent av alla deltagare var från USA. Litauen, som kom på den trista sistaplatsen, hade exempelvis bara 32 deltagare. Man kan ju hoppas att dessa 32 inte var de trevligaste av litauerna.

Empatikarta, Michigan State University

I topp var flera länder från Mellanöstern, och man tror att empati mot sina medmänniskor kan bli starkare om man bor på en plats där risken för att människor ska skadas genom krig och andra oroligheter är större. Detta skulle kunna hjälpa till att förklara Sveriges väldigt mediokra resultat.

Den här undersökningen är ju bara en ögonblicksbild av hur världen såg ut just då, och det är möjligt att det finns variationer både inom länder och över ett år.

Läs hela studien på Journal of Cross-Cultural Psychology.

Topp 10 empatiska länder


1. Equador
2. Saudiarabien
3. Peru
4. Danmark
5. Förenade Arabemiraten
6. Sydkorea
7. USA
8. Taiwan
9. Costa Rica
10. Kuwait
(49. Sverige)

Topp 3 minst empatiska länder


1. Litauen
2. Venezuela
3. Estland

Om du bor i stackars empatilösa Sverige kanske du kan trösta dig med att du faktiskt kan köpa lycka, men att det är mer komplicerat än du tror. Och det finns faktiskt en väldigt enkel sak du kan göra för att bli en bättre kompis, och dessutom bättre på gymmet. Vilken? Kolla här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du empatisk?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Marabous mjölkchoklad återkallas – mandellarm

Bryssel stoppar ytterhögerns möte – kritiseras

Myndigheterna i Bryssel har stoppat ett möte med europeiska politiker från ytterhögern, med hänvisning till säkerheten. Bland talarna fanns bland andra den kontroversielle brittiske EU-kritikern Nigel Farage och Ungerns president Viktor Orbán.

Flöjtkråkan och hunden – återförenade vänner

Den osannolika vänskapen mellan en fågel och en hund i australiska Queensland får fortsätta. Kompisarna har hundratusentals följare på Instagram, men deras vänskap blev för några veckor abrupt avbruten.

Polisen i Karlstad rapporterar om brand

"Det brinner i ett flerfamiljshus i Skåre", skriver polisen på sin hemsida.

Trump startar strömningstjänst

Ex-presidenten Donald Trumps mediekoncern Trump Media & Technology Group ska lansera en strömningstjänst – samtidigt som bolaget fortsätter att rasa på USA-börsen.

Strejkvarsel på Heathrow

1 timme sedan
Gränskontrollanter på den stora Londonflygplatsen Heathrow varslar om strejk i slutet av månaden. Mellan den 29 april och 2 maj väntas över 300 medlemmar i fackförbundet PCS lägga ned sitt arbete och lämna passkontrollen.