Världens mest empatiska land korades – Sverige långt efter

- 21/10/2016, 10:03
1 av 2

Dan Hansson

2 av 2

Michigan State University

När världens empati mäts, så hamnar vi i Sverige verkligen på efterkälken.

Det är lätt att tro att vi själva är bäst på det mesta, men i en stor undersökning om vilket land som känner mest empati så ligger vi verkligen i bottenskiktet.

Av 63 undersökta länder så kom Sverige på en ganska kass fyrtionionde plats, långt efter exempelvis Danmark som hamnade på en stark fjärdeplats.

Empati, som alltså var det som undersöktes, handlar om hur mycket du känner för andra människor och hur mycket du sätter sig in i andras perspektiv.

Undersökningen var på ytan rätt enorm, med över hundratusen svarande i över 60 länder. När siffrorna kontrolleras så ser man dock att 75 procent av alla deltagare var från USA. Litauen, som kom på den trista sistaplatsen, hade exempelvis bara 32 deltagare. Man kan ju hoppas att dessa 32 inte var de trevligaste av litauerna.

Empatikarta, Michigan State University

I topp var flera länder från Mellanöstern, och man tror att empati mot sina medmänniskor kan bli starkare om man bor på en plats där risken för att människor ska skadas genom krig och andra oroligheter är större. Detta skulle kunna hjälpa till att förklara Sveriges väldigt mediokra resultat.

Den här undersökningen är ju bara en ögonblicksbild av hur världen såg ut just då, och det är möjligt att det finns variationer både inom länder och över ett år.

Läs hela studien på Journal of Cross-Cultural Psychology.

Topp 10 empatiska länder


1. Equador
2. Saudiarabien
3. Peru
4. Danmark
5. Förenade Arabemiraten
6. Sydkorea
7. USA
8. Taiwan
9. Costa Rica
10. Kuwait
(49. Sverige)

Topp 3 minst empatiska länder


1. Litauen
2. Venezuela
3. Estland

Om du bor i stackars empatilösa Sverige kanske du kan trösta dig med att du faktiskt kan köpa lycka, men att det är mer komplicerat än du tror. Och det finns faktiskt en väldigt enkel sak du kan göra för att bli en bättre kompis, och dessutom bättre på gymmet. Vilken? Kolla här.