Placebo funkar – trots att du vet att det är bluff

- 21/10/2016, 16:21

Christine Olsson / CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Placebo, sockerpiller, har ingen faktisk medicin i sig och ändå funkar de, även om du vet att det bara är fejk. Hur kan det vara så här?

Man har länge vetat att placebo, fejkmedicin, inland fungerar lika bra som riktig medicin. Man har dock trott att det här beror på att personen som får placebo inte vet om att det bara är fejk. Men ny forskning visar att det kan funka, trots att du vet att det inte är på riktigt.

Studien gick ut på att ett gäng människor med ryggont fick en liten föreläsning om vad placebo är. Hälften av gruppen fick sedan en burk piller, tydligt märkt med "Placebo" och blev tillsagda att ta ett piller morgon och kväll. Samtliga i undersökningen fick dessutom traditionell behandling under tiden som studien pågick.

Efter två veckor så hade de i placebo-gruppen blivit trettio procent bättre, vilket kan jämföras med bara nio till sexton procent i den andra gruppen. Dessutom tyckte placebo-knaprarna att de var mer rörliga och att värken inte störde deras vardagsliv lika mycket.

Så hur kommer det här sig? Grunden är att vår hjärna är helt fantastisk, och samtidigt så himla dum. Trots att vi medvetet vet att de piller vi äter inte ger någon effekt så tycks själva ritualen av att äta medicin göra att vår hjärna ändå sätter igång och gör oss friskare.

Placebo kommer ju aldrig att bota cancer eller hjälpa vid akuta tillstånd, men det är intressant att se att det kan göra dig friskare på sikt. Men troligen funkar det inte själv försöka ta lite låtsasmedicin, tyvärr. Antagligen behövs en nära koppling till "riktig" vård, och ett stort förtroende för din läkare.

Läs mer om studien på The Science Explorer.

Vet du att sättet du håller tandborsten på antagligen är fel, och att det dessutom kan skada dig? Och har du koll på att 80 procent av dina minnen kommer från ögonen?

Har du ont i ryggen ibland?