Rika människor ignorerar dig – bryr sig inte om andra

- 24/10/2016, 15:54 -

FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Rika människor är inte snobbiga. De bryr sig bara inte om att du är där.

Du kanske någon gång har fått känslan av att människor är lite kallare ju rikare de är. Du kanske skulle kalla det för snobbism, men det kanske egentligen bara är så att de helt enkelt inte bryr sig om dig.

Man testade det här genom att sätta Google glass, ett slags kombinerad kamera och skärm som bärs som ett par glasögon, på ett gäng försökspersoner och sedan skicka ut dem på stan. Forskarna såg tydligt att de som själva identifierat sig som högre klass spenderade mindre tid med att kolla på andras ansikten.

Allt kokar ner till en psykologisk term som kallas motivationsrelevans, motivational relevance på engelska. Den beskriver vilken vikt du lägger vid andra människor, och enligt studien så blir denna relevans lägre ju högre social klass du har. Ju rikare du är, desto mindre bryr du dig om andra människor.

Eftersom den inledande studien gjordes med google glass, som kan se huvudrörelser men som inte egentligen kan registrera ögonrörelser, så gjordes en uppföljningsstudie.

Där lät man människor av olika social klass kolla på bilder föreställande ett ansikte och ett gäng andra föremål. Därefter byttes bilden och personen skulle säga om ansiktet var identiskt. Ju högre klass desto långsammare gick den här processen.

Så hur kan då det här komma sig? Det kan vara så att med högre social status så kommer en större säkerhet, ofta finansiell. Som rik är du alltså mindre beroende av andra människor, och tycker alltså att de är mindre relevanta.

Så tänk på det, nästa gång en tant i päls nästan går rätt in i dig. Hon gör det inte för att vara elak. Hon bara märker inte att du är där.

Läs hela studien i Psychological Science.

Världens mest empatiska land har korats, och Sverige hamnade långt efter... Visste du att barnbarn kan vara rena hälsokuren?