Fredag 16 Apr
Stockholm

Så förlorade ormar sina ben – enklare än man tror

Nu vet forskare, på en genetisk nivå, varför ormar inte har några ben.
Nu vet forskare, på en genetisk nivå, varför ormar inte har några ben. Foto: Pixabay

Och nej, det hade inget med äpplen och paradiset att göra.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ormar har ett väldigt karaktäristiskt utseende, med sin långa kropp och sitt slingrande, benlösa, sätt att förflytta sig. Men ormar har inte alltid varit ormar, och i forntiden traskade de runt på fyra ben. Så hur kom det sig att de tappade benen?

Det verkar som att det bara behövs ändringar i tre gener för att benen ska tillbakabildas. Med tanke på hur många gener som finns och vilken stor förändring som benlöshet ändå är, så är det här ett pytteskifte.

Men egentligen så är många ormars ben inte helt borta. Små benutskott finns från början, men de stoppas under ormens fosterutveckling.

Att det är så "lätt" att ändra benen löser ett stort mysterium, nämligen varför man hittat massa fossil efter ormar med ben som levt långt efter att ormarna borde ha varit just ormigt benlösa. Eftersom ändringen som behövs är så liten är det troligt att vissa ormfamiljer först blivit av med, och sedan fått tillbaks, sina ben.

Det är alltså en tydlig evolutionär fördel för ormarna med att vara just orm. Om de ville ha ben, så skulle det inte ta så lång tid att få tillbaks dem.

Läs hela studien på Current Biology.

Andra spännande saker som händer i naturen är att man nu upptäckt att spindlar har ett supersinne, och att vissa blommor är smartare än bin.

Gillar du ormar?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela