Storlögnare ser annorlunda ut i hjärnan än de som bara ljuger lite grann.
1 av 2
Storlögnare ser annorlunda ut i hjärnan än de som bara ljuger lite grann. - Foto: TT/ Montage
Att ljuga mycket påverkar nämligen din amygdala, den del av din hjärna som styr dina känslor.
2 av 2
Att ljuga mycket påverkar nämligen din amygdala, den del av din hjärna som styr dina känslor. - Foto: Evan Vucci

Därför leder små lögner ofta till många större

Det värsta är att lögner faktiskt påverkar din hjärna.


Många har kanske märkt hur en liten, vit lögn gärna leder till något mycket större. Det är antagligen även sant för vissa politiker, skattesmitare eller fuskande idrottsmän. Men det verkar som att orsaken till att lögner ofta växer sitter i vår hjärna, och att vi helt enkelt vänjer oss vid att ljuga.

Det är inte skönt att ljuga. När du ljuger så skickar din amygdala, den del av hjärnan som till stor del styr våra känslor, ut ämnen som gör att du inte mår så bra. Den här responsen blir dock mindre och mindre ju mer du ljuger. Du kan alltså vänja dig vid att vara en lögnare.

Forskare kollade det här genom att låta försökspersoner få avgöra hur många mynt som fanns i en burk. Ibland fick de veta att det skulle gynna dem om de sa en högre summa än vad de egentligen trodde, och detta ledde till att deltagarna började ljuga för få fördelar.

Genom att kolla på lögnarnas hjärnor kunde forskarna se hur amygdalan svarade mindre och mindre. Det kändes alltså mindre och mindre dåligt att ljuga.

Det gick till och med så långt att forskarna kunde förutse hur stor en deltagares lögn skulle vara, bara genom att kolla hur mycket amygdalan hade trubbats av.

Det är alltså inte konstigt att vissa verkar ljuga helt utan några samvetskval. Deras hjärnor har helt enkelt stängt av en del av samvetet. På samma sätt som din näsa vänjer sig vid exempelvis en parfym, så att du efter ett tag inte känner lukten, vänjer sig alltså din hjärna vid obehaget som kommer med att ljuga.

Så om du vill vara en sanningsenlig, ärlig person är alltså det allra bästa att aldrig ljuga ens lite. Små lögner kan ju eskalera till stora ganska snart.

Läs hela studien på Nature Neuroscience.

Din hjärna är fantastisk, och här är tio saker du säkert inte visste om den. En sak som däremot inte är sann är den gamla myten att du bara använder tio procent av din hjärna. Självklart är du smartare än så!

Gillar du vetenskap? Då borde du gilla Left Side Of The Brain på Facebook.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du ljuga?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.